På få måneder er COVID-19 gået fra at være et isoleret udbrud i Kina til en global pandemi, som har udfordret sundhedsvæsenet til det yderste i en lang række lande. Pludselig fik begrebet prioritering en helt ny og meget konkret betydning. I de hårdest ramte lande handlede det om, hvem der var plads til på intensivafdelingerne – og dermed en prioritering af ét liv mod et andet. I Danmark er der også prioriteret. Indtil nu har vi sluppet for at...
Når centralisering bliver en helbredstrussel DEBAT: Når en pandemi erklæres, er et samfund ganske vist i en nødsituation. Men det skal helst stadig være muligt, at medmennesker mødes med hensyn til deres forskellighed.
Skriv en kommentar
Fremtidens vaccineindsats skal både tage hensyn til en bred befolkning og specifikke målgrupper DEBAT: I forlængelse af den nye forebyggelsesplan bør vi som det næste rette blikket væk fra supermarkedet og ind i sundhedssektoren. Det er tid til en debat om fremtidens vaccinepolitik.
Skriv en kommentar
Replik til Lars Møller: Egenomsorg frem for generel vaccination er vigtig Covid-læring At den danske topchef for måske verdens største vaccineproducent forsøger at sælge industriens produkter som et forebyggelsestiltag er næppe overraskende. Men netop her springer kæden af. Vi kan og skal ikke generelt vaccinere børn mod sygdomme alene af hensyn til andres velbefindende. Børn skal vaccineres, hvis det gavner deres eget helbred, skriver Mia Gall Grandahl, overlæge i psykiatri og formand for Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS, i en replik til Phizer-direktør Lars Møller.
2 kommentarer
Sådan bruger vi læringen fra COVID-19 Pandemien føles næsten som et minde blot, men der er elementer fra de seneste tre år, vi ikke må glemme – især at målrettede vaccinationsprogrammer er glimrende redskaber til at forebygge sygdom i relevante grupper, skriver Lars Møller, administrerende direktør for Pfizer i Danmark før høring i Folketinget.
Skriv en kommentar
Overlæger: Hvorfor har vi fået 10.000 kr. fra ‘vinterpakken’? Vi har ikke oplevet nogen øget belastning i vagterne på kirurgisk fællesafdeling under COVID-19, men alligevel har vi fået en belønning fra ‘vinterpakken’. Den løsning er pinagtig ringe, skriver seks overlæger fra Regionshospitalet Randers.
2 kommentarerVi har mistet 6.000 sengepladser på 15 år At et offentligt sundhedsvæsen til en årlig pris på ca. 170 mia. kr. kan være under hårdt pres af 450 indlagte coronapatienter, viser med al tydelighed, at der er noget fundamentalt galt med kapacitet, struktur og prioritering i sundhedsvæsenet, skriver Bodil Lyngholm og Kristian Sandvej, praktiserende læger.
Skriv en kommentar
Det nye allergiske forår – kommer den politiske forpligtelse? Corona har taget pusten fra sundhedsvæsenets indsats på astma- og allergiområdet. Det er derfor tid til forpligtende politisk handling, der vil lette de samfundsøkonomiske konsekvenser og forbedre livskvaliteten for landets 1,5 millioner borgere med overfølsomhedssygdomme, skriver Anne Holm Hansen.
Skriv en kommentarDebat: Forbehold efterlyses Succesmeldinger er i særlig høj kurs under pandemien. Desværre kan de også komme til at stå i kontrast til troværdighed, skriver Per Betzonich-Wilken, dr.phil., og censor på lægeuddannelsen.
Skriv en kommentar
Invitér klinikerne mere med i håndteringen af COVID-19 Er tiden inde til en tænkepause, evaluering og reorganisering af indsatsen i forhold til vores fremtid med COVID-19?
4 kommentarer
Truslen fra coronavirus peger på systemisk ulighed i sundhed for socialt udsatte Socialt udsatte, hjemløse og misbrugere og de læger, sygeplejersker og assistenter, der arbejder med den gruppe af borgere, testes ikke i samme omfang for COVID-19 som andre grupper af sårbare. Jeg frygter, at vi er vidner til en systemisk ulighed i sundhed, der mest af alt handler om, hvordan man undgår at skulle have udgifter til socialt udsattes sundhed fremfor at investere i den, skriver Karsten Modin, ledende overlæge, Behandlingscenter Odense.
Skriv en kommentar