I sommeren 2022 valgte praktiserende læge Gitte Vincents, som har praksis i Hvalsø, at sælge halvdelen af sit ydernummer, så hun kunne gå på deltid.
»Det er nu, hvis jeg skal nå at have et liv, hvor jeg får noget frihed,« siger Gitte Vincents.
Hun arbejder nu tre dage om ugen.
»Det var blevet for surt, og jeg var klar. Og så var der en mulighed, som bød sig, da vi havde to unge læger, som gerne ville købe. Vi bor i et område, hvor jeg ikke tror, at køberne står i kø,« siger Gitte Vincents om sin beslutning om at sælge halvdelen af sit ydernummer, der hører til praksissen Lægerne Holbækvej.
I Lægerne Holbækvej er de nu fem læger tilknyttet. To yngre læger, som hver købte et ydernummer sidste sommer. En fast vikar, og to læger – hvor den ene er Gitte Vincents – som hver ejer et halvt ydernummer og arbejder deltid.
For meget dokumentation
Formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Jørgen Skadborg har tidligere udtrykt bekymring over, at praktiserende læger trækker sig tidligt.
Gennemsnitsalderen for, hvornår praktiserende læger sælger deres ydernummer er 60,5 ifølge en opgørelse fra PLO fra 2022-2023. Dermed er Gitte Vincents, som er 64 år, lidt ældre end gennemsnittet.
Hun er stadig glad for lægearbejdet og har ikke planer om at stoppe med at arbejde foreløbig. Men hun mener, at der er kommet alt for meget »meningsløs dokumentation« i løbet af årene.
»Vi skal dokumentere en hel masse, som før lå implicit. Det er ændret fra at være ens egne noter til et juridisk dokument,« siger Gitte Vincents om dokumentationskravet.
Der er flere opgaver, som optager for meget tid, mener hun.
Et eksempel er, at hun som praktiserende læge bruger tid på at ændre og godkende, at personale på plejehjem må give en pille klokken 18 i stedet for klokken 16.
»Der er fagpersonale, som ikke kan få lov til at give to Panodil’er til en, der har hovedpine, uden det skal ind over mig. Men sådan er det. Den slags opgaver bruger vi rigtig meget tid på, og det skal dokumenteres i tre lag,« siger hun og fortsætter:
»Det tager glæden fra arbejdet. Og hvis du ikke har arbejdsglæde, når du ikke behøver arbejde, så gider du jo ikke arbejde.«
Vikar og fleksibilitet
Gitte Vincents har planer om at sælge resten af sit ydernummer til sommer.
Men hun har ikke planer om at gå direkte på pension. I stedet vil hun gerne fortsætte med at arbejde i sin praksis som vikar.
Det er hun ikke den eneste, som gør. Opgørelsen fra PLO viser, at der er flere læger, som fortsætter med at arbejde i en eller anden grad, når de har solgt deres ydernummer.
Projektchef hos VIVE Marie Henriette Madsen har tidligere peget på, at der er brug for mere fleksibilitet i de praktiserende lægers arbejde, hvis man skal blive ved med at holde på dem.
Forudsætningen for, at Gitte Vincents stadig kan se sig selv arbejde, er også, at der fortsætter med at være stigende fleksibilitet i hendes arbejde.
»Det skal indrettes sådan, at jeg både kan tilgodese mit privatliv og samtidig være i praksis. Hvis jeg i fremtiden kan have en-to dage om ugen, så fortsætter jeg med at arbejde indtil videre.«
»Men det kræver, at jeg har frihed til at kunne tage på ture og eksempelvis tage 14 dage til Norge og stå på ski, eller hvad det nu kunne være.«
Det er netop friheden i ikke at have ansvaret for et ydernummer, som trækker i Gitte Vincents. Som hun pointerer:
»At jeg ikke behøver at skulle stå hver eneste morgen klokken halv otte på pinden.«
Forståeligt at man bliver træt, når arbejdsglæden bliver suget væk….men samfundsmæssigt problematisk at visse faggrupper har råd til at trække sig og klare sig økonomisk hvor andre ikke har….den stigende ulighed i løn er problematisk over hele samfundet. Det kunne være interessant hvis alle de ‘politikere/ledere’ der har været medvirkende til at kræve/implementere dokumentation i kontrollens/optimeringens navn – blev målt og vejet ift. til den reelle ‘produktion/kerneydelse’ de bidrog med – og betalt herefter.