Det er nu kun et par timer siden, at det skæbnesvangre opkald tikkede ind på hans telefon. En telefon, der ikke har været slukket siden 30. november sidste år, hvor 56-årige Hans kom på ventelisten til et par nye lunger. I dag, mandag 14. januar 2019, ringede et ukendt nummer til ham midt i aftensmaden. »Jeg tænkte, at det var en telefonsælger, men det kunne jo være, så jeg tog den. Og så var det fra Rigshospitalet. Jeg skulle virkelig...

»Godnat lille lunge, nu vil vi ikke se dig mere« Rigets thoraxkirurg Peter Skov Olsen tænker på det, hver gang han træder ind i hospitalets operationsstue for lungetransplantationer: Selv det mindste fejltrin kan slå den dødssyge patient ihjel. Dagens Medicin følger ham og hans team, hvor alle kneb gælder i forsøget på at minimere de talrige farer under operationen såvel som i tiden efter, hvor store kliniske forsøg skal pege på, hvordan man kan undgå, at kroppen afstøder lungerne.
Skriv en kommentarLæger vil øge overlevelse efter lungetransplantation Lungetransplanterede lever typisk kun fem-syv år efter deres operation. Det er nedslående tal, som lægerne på Rigshospitalet nu sætter alt ind for at forbedre. Derfor deltager man i flere store internationale studier i et konstant forsøg på at få bedre styr på transplantationens helt store akilleshæl: den kroniske afstødning.
Skriv en kommentar
Dansk studie skal bane vejen for mere individualiseret kræftbehandling Der er behov for bedre brug af data til at guide vores kræftbehandling i en mere individualiseret retning, siger forsker bag nyt dansk studie.
Skriv en kommentar
Danske intensivafdelinger modstod presset fra COVID-19 Kvaliteten af behandlingen på danske intensivafdelinger har været uforandret høj gennem COVID-19-pandemiens første bølge, viser ny årsrapport fra Dansk Intensiv Database.
Skriv en kommentar
OUH holdt dødeligheden blandt COVID-19-patienter i respirator på et lavt niveau Årsrapporten fra Dansk Intensiv Database viser markant lavere dødelighed blandt COVID-19-intensivpatienter, der kom i respiratorbehandling i Region Syddanmark, end i de øvrige regioner.
Skriv en kommentar
RKKP-direktør: »Pandemien har tydeliggjort behovet for nye datamålepunkter« COVID-19-pandemien er ikke kun en udfordring for det danske sundhedsvæsen, men også for den måde som data indsamles og anvendes på, mener Jens Winther Jensen, direktør for Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.
Skriv en kommentar
Ny analyse: Danskerne støtter røgfrie udeområder Danskerne har vænnet sig til ikke at ryge indendørs, og nu er turen kommet til at diskuterer røgfrie udeområder, mener forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse i kølvandet på ny analyse af danskernes holdning til røgfrie udeområder.
Skriv en kommentar
Lungekirurg er blevet lærestolsprofessor Overlæge Thomas Decker Christensen kunne 1. marts skrive en ny titel på visitkortet med tiltrædelse som klinisk lærestolsprofessor i thoraxkirurgi på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
1 kommentar
Forsøg med stamceller skal hjælpe lungetransplanterede Undersøgelse skal afklare, om brug af stamceller kan forhindre eller reducere den skade, som ofte sker på lungerne i forbindelse med lungetransplantation.
Skriv en kommentar
Øre-næse-hals-læge i opråb: »Har de helt glemt os i vaccineprioriteringen?« Øre-næse-halslægerne på Odense Universitetshospital (OUH) er ikke blandt det prioriterede sundhedspersonale, der modtager COVID-19-vaccinen først, selvom de undersøger patienters luftveje helt tæt på. Det undrer læge Chadi Abdel-Halim, der føler, at han og kollegerne er blevet glemt i prioriteringen af sygehusledelsen. OUH's lægefaglige direktør forsvarer prioriteringen, men forstår godt lægernes bekymring.
Skriv en kommentar