Danske Regioner har i samarbejde med en række af sundhedsvæsenets aktører indgået en aftale om en national model for at indføre den ‘patientansvarlig læge’ på sygehusene og har i den anledning udgivet en hvidbog [1]. Sundhedsvæsenet står over for en grundlæggende kultur- og organisationsændring, erfarer man i forordet. Med baggrund i fokus på patientsikkerhed brugte jeg i 00’erne en hel del tid på at indføre næsten identiske begreber. Nemlig den Behandlingsansvarlige Læge (BAL) og Plejeansvarlige Sygeplejerske (PAS) på min daværende afdeling...

Åbenhed i Region Hovedstaden og mangel på samme Der er mange fine hensigtserklæringer, men kan man have tillid til løfterne, når toppolitikere og embedsmænd agerer stik imod god forvaltningspraksis? Sagen om May Olofsson er et eksempel herpå.
8 kommentarerSådan kommer lægerne tilbage til psykiatrien De sygeste psykisk syge skal prioriteres, således at ingen afvises fra nødvendig indlæggelse, ej heller udskrives, før det er forsvarligt. Det koster selvfølgelig dyrt, men det er måden at få lægerne ind i faget igen.
3 kommentarerJeg behøver ikke en fest – brug jubilæumspengene på de syge Det er ikke nødvendigt med en flot fest for jubilarerne. Der er mere brug for at pleje det øvrige personale og patienterne.
1 kommentar
Lægeforeningen: ADHD- og autismeklinikker er en dårlig idé, men reaktionen vidner om lys forude DEBAT: Hvis vi kan blive enige om at styrke den samlede behandlingskapacitet i psykiatrien, i stedet for at fortsætte med splittede, kortsigtede løsninger, har vi virkelig mulighed for at skabe noget varigt og meningsfuldt for vores patienter, mener Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.
Skriv en kommentar
Man kan sagtens få sjællandske speciallæger til at arbejde 100 km fra Rådhuspladsen uden tvang DEBAT: Ved at øge antallet af praktiserende speciallæger vil man kunne afhjælpe et generelt behov for specialiseret lægehjælp, også i de områder hvor borgerne i dag har langt til behandling, skriver praktiserende neurolog.
2 kommentarerVærktøjskassen er ikke tom: Der findes behandling til patienter med kroniske smerter KOMMENTAR: Mange af de teknikker, vi anvender i specialiseret regi, kan med fordel integreres i almen praksis, skriver en gruppe overlæger i smertefaget.
3 kommentarer
Praktiserende læge: En afvisning af en ambulant patient er et misfoster, der afføder dårlig stemning DEBAT: Mit ønske til den nye reform af sundhedsvæsenet er, at det skal være forbudt at afvise en ambulant henvisning (altså en patient) fra den praktiserende læge til sygehuset, skriver Helene Larsson.
2 kommentarer
Lægeforeningen og Apotekerforeningen: Sundhedsvæsenet kan frigøre ressourcer med generisk ordination Debat: Læger vil få mere tid til patientbehandlingen, hvis de ikke skal notere handelsnavne,styrke og pakningsstørrelser, men alene skal forholde sig til aktivstof i lægemidlet, dosis og behandlingens varighed.
Skriv en kommentar
En investering i en kommende kollega er en god og langsigtet investering DEBAT: Vagtdækning med medicinstuderende kan aflaste fast personale og skabe ledere og kommende kolleger, der forstår og kan tilpasse sig kommende generationer af sundhedspersonale, skriver formand for FADLs Vagtbureau.
Skriv en kommentar
DSAM-næstformand: Generisk ordination er nøglen til patientsikkerhed og forsyningssikkerhed DEBAT: I en tid med fokus på effektive arbejdsgange og pres på lægepraksisser er det spild af ressourcer, at læger skal bruge tid på at trykke på de rigtige knapper frem for at behandle patienter. Derfor er det på høje tid, at generisk ordination og moderniseret brug af recepter bliver standardpraksis i Danmark, skriver Maria Krüger.
Skriv en kommentar
En kvalitetsdatabase for kejsersnit er vejen til bedre kejsersnit DEBAT: Kejsersnit et er det hyppigst udførte operative indgreb i Danmark, men der er store mangler i vores viden på området . Vi undrer os derfor over, at vi ikke kan få etableret en kvalitetsdatabase for kejsersnit, skriver to gynækologiske overlæger.
Skriv en kommentar