Når hjertepatienter får foretaget et kirurgisk indgreb, sker det ca. 3.500 gange om året ved hjælp af en hjertelungemaskine. Maskinen gør det muligt at opretholde kredsløb og iltning, selvom kirurgen standser hjertet under operationen. Både nationale og internationale studier bekræfter, at patienter, som har været tilkoblet en hjertelungemaskine har risiko for at få nedsat nyrefunktion eller decideret nyresvigt. Det er uvist, om nyrepåvirkningen er forbigående. I 2012 fik 28 pct. af de hjertekirurgiske patienter, som havde været tilkoblet hjertelungemaskine, akut...

Nyreskader udvikler sig over tid: Der eksisterer et vindue for intervention Danske forskere har identificeret, hvordan akut nyreskade udvikler sig og bliver mere alvorlig over tid. Der er en periode på et par dage, hvor det måske er muligt at forhindre akut nyreskade i at sprede sig og blive til endnu mere alvorlig nyreskade, siger forsker.
Skriv en kommentar
Forskellige SGLT2-hæmmere beskytter lige godt mod nyre- og hjertekarsygdom Dansk forskning finder, at når det kommer til hjertekar- og nyreendepunkter, beskytter empagliflozin og dapagliflozin lige godt. Det er meget betryggende at vide, at det tilsyneladende ikke betyder noget, om man giver patienterne det ene eller andet lægemiddel, siger forsker.
Skriv en kommentar
Stort dansk studie: Nej, rødvin er ikke bedre for blodtrykket end andre typer alkohol Et stort dansk forskningsstudie slår fast, at alle former for alkohol får blodtrykket til at stige. Det gælder også rødvin, som mange ellers har set som bedre end andre typer alkohol, når det gælder blodtrykket. Læger, der håndterer forhøjet blodtryk hos deres patienter, skal nok i højere grad rådgive om alkoholindtag, siger forsker.
Skriv en kommentar
Dansk stamcelleterapi til patienter med hjertesvigt viser lovende resultater Danske forskere har udviklet en ny form for stamcelleterapi til patienter med ikke-iskæmisk hjertesvigt med pumpefunktion under 40 pct. I det første pilotforsøg øgede stamcelleterapien markant patienternes pumpefunktion. Nu skal forskerne lave et endnu større forsøg.
Skriv en kommentar
Kræft er den hyppigste dødsårsag blandt personer med type 2-diabetes Hjerte-kardødeligheden blandt personer med type 2-diabetes er næsten halveret på 18 år, viser stor undersøgelse. Kræft er nu den hyppigste dødsårsag, og det kalder på nye behandlingsstrategier, mener forsker.
Skriv en kommentar
Mikroplast i patienters åreforkalkningsplak øger risiko for blodprop eller død markant Det kan have fatale konsekvenser, når mikroplastik samler sig i åreforkalkningsplak, viser italiensk undersøgelse. Resultatet overrasker ikke dansk forsker, der oplever, at de helbredsmæssige konsekvenser af mikroplast i den menneskelige organisme er dårligt belyst.
Skriv en kommentar
Dansk forskning: Non-HDL-kolesterol kan være markør for hjertekarrisiko hos patiengruppe Non-HDL-kolesterol kan forudsige, hvilke personer med iskæmisk hjertesygdom og velreguleret LDL-kolesterol, der har en øget risiko for blodprop i hjertet, stroke eller død. Vi kan finde ud af, hvilke patienter der måske kan have gavn af en intensiveret forebyggende behandling, siger ph.d.-studerende.
2 kommentarer
Skrøbelige patienter tilbydes for sjældent ny behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister Selvom ældre og skrøbelige patienter kan have særlig god gavn af behandling med SGLT2-hæmmere og GLP-1-receptoragonister for type-2 diabetes, hjertekarsygdom og nyresygdom, bliver de alt for sjældent startet op i behandlingerne. Vi skal være bedre til at informere om, at lægemidlerne er sikre at bruge, siger professor og forskningschef i Hjerteforeningen Gunnar Gislason.
1 kommentar
Simpel hjertefejl leder til høj overdødelighed Medfødt hul mellem hjertets kamre er blevet anset som en simpel hjertesygdom, der er let at behandle. Den idé skyder et nyt dansk studie ned. Studiet viser, at den medfødte hjertefejl kapper et stort stykke af den forventede levetid.
2 kommentarer