Kære læser,

For femte år i træk samler Dagens Medicin og Netdoktor sundhedsdanmark til årets store sundhedskonference, ‘2 dage for sundheden’, som afholdes den 21.-22. november i København. 

I år stiller vi skarpt på fremtidens sundhedsvæsen. Over to dage og fire forskellige spor vil du kunne opleve en række spændende oplægsholdere præsentere de nyeste sundhedsteknologier og ledelsestrends, der vil præge udviklingen i sundhedssektoren i de kommende år. 

Du kan booke billet til en ekstra god pris inden 24. september. Se hele det spændende program og tilmeld dig her.

Jeg håber, at vi ses til konferencen i november.

Med venlig hilsen

Jesper Bernstorf Jensen

Ansv. chefredaktør

Dagens Medicin

Simon netværker med hele verden hjemme fra Sydøstjylland

Simon Kallestrup Kristiansen er speciallæge i kardiologi, og så driver han Instagramkontoen cardiologycasesdk, hvor han flere gange om ugen deler viden, cases og quizzer med mere end 110.000 følgere. Det har givet ham et internationalt netværk. Men først og fremmest gør han det, fordi han vil dele sin begejstring for og viden om kardiologien.

PLO og Region Nordjylland indgår aftale om lægevagten

Region Nordjylland overtager ansvaret for betjening af lægevagten om natten, efter at PLO i Nordjylland og regionen har indgået en ny aftale om lægevagten. Aftalen skal nu godkendes af Regionsrådet og medlemmerne i PLO-Nordjylland.

Annonce

Annonce

Autisme bliver stadig overset

Flere og flere danskere diagnosticeres med autismespektrumforstyrrelser, men især kvinder bliver ofte overset, fordi deres autisme ofte viser sig anderledes end hos stereotypen. Derfor bør praktiserende læger være særligt opmærksomme på barndomsanamnese, familiehistorik med diagnosen og gentagne sygemeldinger med for eksempel stress og depression, siger læge og specialkonsulent i autisme. 

Ad

Ad

Patientfænotyper leder forskere på sporet af nye mål for behandling af kræft

Ved at kigge på patientfænotyper og sammenligne omics-data kan forskere identificere dysregulerede signalveje i kræft og dermed pege på nye mål for behandling. I et nyt studie har forskere på den måde identificeret et gen, der er dysreguleret ved udvikling af sarkomer. Forskerne har også fundet ud af, hvordan de kan sætte genet ud af spillet og derved hæmme kræften.

Forskertalent vinder årets Boseruppris

1. reservelæge og ph.d. Jens Helby Petersen er årets vinder af Boserupprisen. Prisen bliver hvert år givet til en lovende forsker, der har leveret ud over det sædvanlige.

Annonce

Birgit Bundesen: »Kultur er lægers simulationstræning«

Psykiater Birgit Bundesen betragter kultur som helt fundamentalt for den måde, vi forstår verden, hinanden og os selv. Hun bruger kunst og kultur i sin kliniske praksis og mener, læger kan få stor gavn af kunsten til at forstå deres patienter bedre.

Nærhospitaler: Kan det blive godt?

Ideen om nærhospitaler fik ikke nogen elegant start, men med lidt fri tankegang kan de måske blive en vigtig brik for hele sundhedsvæsenet og hjælpe os til at kunne håndtere den store demografiske udfordring, som alle er klar over, at vi står midt i.

Ak – de ventetider

Man kan ikke holde fast i at have monopol på en behandling, hvis ventetiderne er groteske. Man kan ikke forsvare over for befolkningen, at man ikke flytter behandlingen. Også selvom det bliver til et privathospital. Hvordan Sundhedsstyrelsen kan se på de groteske ventetider på højt specialiserede behandlinger uden at handle, er endnu en af livets mange gåder, skriver Torben Mogensen..

Langtidsparkering

Sundhedsministeren har forklaret, at akutplanen ikke er en forkromet plan, der løser alle sundhedsvæsenets problemer i ét hug. Den er tænkt som en akut plan, der på den korte bane skal rette op den uholdbare situation på sygehusene. Fair nok. Problemet er bare, at planen stort set ikke adresserer sundhedsvæsenets altdominerende udfordring i disse år, nemlig manglen på personale.

Jonatan Schloss: Sidste advarsel til regionerne?

Sidste uges akutaftale mellem regeringen og regionerne er sund fornuft på et niveau, hvor det er svært at forstå, at Danske Regioner af sig selv ikke allerede har gennemført flere af tiltagene. Måske handler aftalen mere om en regering, der har mistet tålmodigheden.

Specialiserede behandlingsformer i privat regi kræver speciel omtanke

Det vil være et markant tilbageskridt for kvaliteten af behandlingen, hvis man uden speciel omtanke flytter de allerede centraliserede operationer ud på flere enheder. Det tager år at etablere en høj kvalitet for disse specielle operationer, og det kan ikke nås inden for tidsrammen for regeringens akutpakk, skriver fire kirurger.