Mogens Vestergaard, der arbejder som praktiserende læge i Grenå, stod midt i madlavningen, da han til sin overraskelse blev spurgt, om han ville være med i Sundhedsstrukturkommissionen.Foto: Joachim Rode

Mogens Vestergaard om strukturkommission: »Det bliver et stort og krævende arbejde« Der skal mere samarbejde på tværs af sektorerne i sundhedsvæsenet, siger Mogens Vestergaard, der er valgt ind i Sundhedsstrukturkommissionen. Han vil byde ind med sine erfaringer fra almen praksis og sit perspektiv på det nære sundhedsvæsen.

Mogens Vestergaard er en af de ni medlemmer i Sundhedsstrukturkommissionen, som det næste år skal gentænke og komme med modeller til, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal organiseres.

Det kom som en overraskelse for Mogens Vestergaard, der er praktiserende læge i Grenå, at han blev udvalgt til at sidde med i kommissionen.

Han stod midt i madlavningen en søndag aften, da han blev ringet op af indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

»Jeg var i gang med at lave chili con carne. Og så ringede Sophie Løhde og spurgte, om jeg havde lyst til at være med i kommissionen. Det kom som en vældig stor overraskelse for mig,« siger Mogens Vestergaard, der også er seniorforsker ved Aarhus Universitet.

Det første han gjorde var at konsultere sine to kompagnoner Jannik Falhof og Hans Christian Kjeldsen, som han har praksissen Lægefællesskabet i Grenå sammen med.

»Jeg er nødt til at arbejde færre dage i klinikken. Men det sagde de uden tøven ja til,« siger Mogens Vestergaard og fortsætter:

»Jeg møder den her opgave med ydmyghed. Det er en stor og kompleks opgave. Men det bliver også en rigtig spændende opgave. Jeg glæder mig helt vildt. Det er et udvalg, som er sat spændende sammen, og det bliver sjovt at være en del af.«

Perspektiv fra en praktiserende læge

Sundhedsstrukturkommissionen blev nedsat i slutningen af marts.

Jesper Fisker, administrerende direktør for Kræftens Bekæmpelse, er formand for kommissionen. Ud af de ni medlemmer i kommissionen er der tre læger.

Foruden Mogens Vestergaard er der Dorthe Gylling Crüger, som er koncerndirektør i Region Hovedstaden, og norske Gunnar Bovim, der er formand for Helsepersonelkommisjonen og rådgiver på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Mogens Vestergaard er den eneste, som til daglig arbejder i almen praksis. Som praktiserende læge ser Mogens Vestergaard patienter hver dag, og det er en af de erfaringer, som han vil byde ind med i kommissionsarbejdet.

»Jeg forestiller mig, at en af mine opgaver bliver at bringe patient-læge-relationen med til mødet. En anden ting, som jeg kan byde ind med, er, at jeg som praktiserende læge ser på sundhedsvæsnet fra det nære sundhedsvæsens perspektiv,« siger Mogens Vestergaard og fortsætter:

»Jeg har forsket i multisygdom, overdødelighed af borgere med psykiatriske lidelser og social og geografisk ulighed i mange år. De komponenter er vigtige for mig.«

Mere lighed i sundheden

Mogens Vestergaard er også formand for Behandlingsrådets fagudvalg for ulighed i somatisk behandling af psykiatriske patienter.

Derudover er han netop ved at igangsætte et projekt kaldet Deep End Denmark. Det er et netværk bestående af de 100 almene praksisser i Danmark, som har flest patienter med lav socioøkonomisk status.

Der skal være langt højere grad af samarbejde på tværs af sektorerne og mellem klinikker i fremtidens sundhedsvæsen

Mogens Vestergaard, seniorforsker, Aarhus Universitet

»Der kommer noget viden fra det projekt om, hvordan det er at arbejde i udkantsdanmark, som både kan ligge i vandkanten og inde i de store byer.«

»Så jeg kommer til at kunne byde ind med, hvordan vi arbejder konkret med at skabe mere lighed i sundhed både geografisk og i forhold til social ulighed,« siger han.

Høje forventninger

Kommissionen skal blandt andet undersøge den regionale struktur, digitale løsninger, it-infrastruktur og samspillet mellem det nære sundhedsvæsen i kommuner og almen praksis og det specialiserede sundhedsvæsen på sygehusene.

Mogens Vestergaard mener, det er et godt oplæg og glæder sig til at komme i gang med arbejdet.

»Kommissoriet ser spændende ud. Mine forventninger er høje. Det bliver et stort og krævende arbejde. Men jeg tror også, at vi om et år har nogle gode forslag til, hvordan man kan bringe sundhedsvæsenet videre,« siger Mogens Vestergaard.

Vi arbejder i siloer

I kommissoriet lyder det blandt andet, at det nære sundhedsvæsen skal styrkes og behandle flere patienter. Mogens Vestergaard mener, det er en god ide, at flere opgaver skal løses i det nære sundhedsvæsen.

»Det kræver selvfølgelig, at vi får rustet det nære sundhedsvæsen til at kunne løse de opgaver både ressourcemæssigt og med et kompetenceløft,« siger Mogens Vestergaard.

Han peger på, at mere tværgående samarbejde er essentielt:

»Der skal være langt højere grad af samarbejde på tværs af sektorerne og mellem klinikker i fremtidens sundhedsvæsen. Det er nøgleordet, hvis vi skal have sundhedsvæsnet til at fungere bedre. Lige nu er den store udfordring, at vi arbejder i forskellige siloer.«

Struktur i almen praksis

Kommissionen skal også kigge på, hvordan almen praksis er struktureret. Det er et oplagt sted at undersøge, mener Mogens Vestergaard.

»Det nære sundhedsvæsen skal løfte flere opgaver, så vi skal selvfølgelig også kigge på, hvordan vi kan sikre, at der er ressourcer og kompetencer ude i almen praksis, hos privatpraktiserende speciallæger og i kommunerne.«

»Vi ser lige nu, at mange, der arbejder i det nære sundhedsvæsen, er slidte og udbrændte, så vi kan ikke bede dem om at løse flere opgaver uden samtidig at give dem mere tid og flere ressourcer,« siger Mogens Vestergaard.

På spørgsmålet om, der er nogen konkrete steder i almen praksis, hvor han mener, at der skal ændres, lyder svaret:

»Det er for tidligt at sige. Nu skal vi i gang med at analysere, og vi skal indsamle data og viden fra andre steder. Vores opgave er også at række ud mod den viden, der findes blandt vores kollegaer og andre personer i Danmark og udlandet for at få lavet den bedst tænkelige løsning.«

Mogens Vestergaard fortæller, at Strukturkommissionen har sit første møde i april. I foråret 2024 skal kommissionen komme med en samlet afrapportering.

Kommentarer

Skriv kommentar