I kølvandet på diskussionen om brugen og eksistensberettigelsen af de 150 særlige pladser i psykiatrien og gentagne fælles udmeldinger fra Danske Regioner og KL om at omlægge de særlige senge (1), er det værd at huske, at diskussionen også har en menneskeretlige hage. I 2017 vedtager Folketinget efter megen politisk, fagligt og mediemæssig tumult at oprette 150 særlige pladser for en gruppe svært psykisk syge, der populært sagt bliver opfattet for syge til at bo på bosted og tilsyneladende for...

Mikkel Rasmussen: Hvis ikke nu, hvornår så? DEBAT: Den politiske stilhed har længe været larmende til trods for, at det igen og igen viser sig, hvorfor der er behov for handling i psykiatrien. I kølvandet på en intensiveret debat og efter pres fra flere partier begynder forhandlingerne om en 10-årsplan nu 24. august. Dette momentum skal forløses, for meget håb er koblet op på troen på, at nu er det nu skriver Mikkel Rasmussen.
Skriv en kommentar
Poul Videbech og Gitte Ahle: Man får ikke en Lamborghini, hvis man kun vil betale for en Trabant Det haster med at realisere Sundhedsstyrelsens 10-årsplan for det psykiatriske område. Psykiatrien bør styrkes, fordi vi fra rapporter og videnskabelige undersøgelser ved, at behandles psykisk sygdom ordentligt med den tid, det kræver, er der glimrende resultater. I det modsatte tilfælde kan det i værste tilfælde ende med grov kriminalitet, misbrug og selvmord.
3 kommentarer
De står og banker på, men vi hører dem ikke – grupper af selvmordstruede overses DEBAT: Vi har identificeret fire grupper af personer, der er i særlig risiko for selvmord. Hvis vi kan løse problemerne for disse fire grupper, så kan op imod halvdelen af alle selvmord forhindres.
Skriv en kommentar
SIND: Tiårsplan for psykiatrien – hvordan sikrer vi, at vi også når målene? Lige nu arbejdes der intenst på at udforme en tiårsplan for psykiatrien. Men hvordan sikrer vi os, at planen også bliver til noget, når den er udarbejdet. Formand for landsforeningen SIND kommer her med et bud inspireret af bl.a. FNs Verdensmål.
Skriv en kommentarDebat om elektrochok Debatten om for og imod elektrochok mellem pensioneret praktiserende læge Herluf Dalhof og psykiatriprofessor Poul Videbech fortsætter.
Skriv en kommentarVi skal have tårnhøje ambitioner for psykiatrien Vi havde aldrig tilladt, at sygehusene f.eks. afslutter en kræftpatients strålebehandling før tid, fordi den næste patient skal ind ad døren. Det er desværre virkeligheden for mange psykiatriske patienter i dag, og det kan vi ikke være bekendt.
Skriv en kommentar
Nye tal for tvang viser stadig et problem – her er løsningen Tvang i psykiatrien er flyttet fra bæltefikseringer til andre former for tvang. Men vi ved, hvad der skal til. Løsningen er bæltefrie afdelinger, skriver psykiater og politiker Mikkel Rasmussen.
Skriv en kommentar
Drømmen om et system med reel anerkendelse af sundhedsprofessionelles uvurderlige indsats Kronik: Der er som sundhedsprofessionel tilkommet en frygt for at blive udskammet og sanktioneret. Næste år skal vi blive endnu bedre til at kere os om sundhedsvæsenets medarbejdere – der er alt at vinde.
6 kommentarer
Danmark kan redde menneskeliv ved at evakuere patienter fra Gaza DEBAT: Danmark har systemet til at håndtere medicinske evakueringer. Nu mangler den politiske opbakning, skriver sygeplejerske, der har været i Gaza for Læger uden Grænser.
Skriv en kommentar
Er fødekulturen i de nordiske lande på vej væk fra den gode fødsel? DEBAT: Når vi navigerer i fremtiden for fødselshjælpen, bør vores mål være at balancere sikkerheden for mor og barn med kvaliteten af fødselsoplevelsen og kvindens helbred også på lang sigt, skriver overlæge og jordemødre.
1 kommentar
OBS: Oplysning til beslutningstagerne om speciallæger DEBAT: Mit budskab til beslutningstagerne til hvert et eneste møde på de bonede gulve er: Nej tak til øget optag på medicinstudiet, ja tak til, at alle læger kan blive speciallæger, skriver Camilla Noelle Rathcke.
Skriv en kommentar