På sit rådsmøde onsdag 23. september skulle Medicinrådet tage stilling til fem anbefalinger. Mødet endte med tre nye anbefalinger og to afslag. En af de nye anbefalinger er et lægemiddel til behandling af osteoporose. Anbefalingen angår behandling af svær osteoporose hos postmenopausale kvinder med høj risiko for fraktur. Her anbefaler Medicinrådet lægemidlet Evenity (romosozumab) til postmenopausale kvinder med svær osteoporose og høj risiko for fraktur. Det angår kvinder, som har en T-score under -2,5 (grænsen, der bekræfter en diagnose med...

Osteoporose: Den skjulte folkesygdom Osteoporose er for mange stadig en sygdom, der kun rammer ældre, men næsten ubemærket har sygdommen vokset sig til at blive én af de største folkesygdomme i Danmark. Sundhedsstyrelsen formoder, at op mod en halv mio. danskere lider af knogleskørhed uden at vide det. Alligevel er der endnu ikke en national handleplan for opsporing, forebyggelse og behandling.
Skriv en kommentar
Lange udsigter til national handlingsplan Flere forhindringer lægger sig i vejen for en landsdækkende plan for udredning og behandling af knogleskørhed, som blandt andet Osteoporoseforeningen længe har ønsket sig.
Skriv en kommentar
Bredt og målrettet samarbejde gavner nordjyder med knogleskørhed Samarbejde mellem region og kommuner i Nordjylland har sat fokus på forebyggelse af brud, der skyldes osteoporose, og de praktiserende læger spiller en afgørende rolle i opsporingen af risikopatienter. I løbet af fem år har samarbejdet nedbragt antallet af hoftebrud med 100 om året.
Skriv en kommentar
Uenighed om praktiserende lægers osteoporoseindsats Dansk Selskab for Almen Medicin barsler med en ny behandlingsvejledning for osteoporose til praktiserende læger som erstatning for en næsten 20 år gammel gældende vejledning. De praktiserende læger er bekymrede for unødig sygeliggørelse, men Osteoporoseforeningen efterlyser mere systematisk fokus.
1 kommentar
Stor kommunal ulighed for patienter med osteoporose Kun 22 af landets 98 kommuner har et dedikeret tilbud om undervisning og sygdomsmestring til osteoporosepatienter. Samtidig mangler der systematisk indsamling af erfaringer, som kan komme patienterne til gode.
Skriv en kommentar
Stamcelleforskning skal bane vej for ny behandling af osteoporose En forskergruppe ved SDU skal se nærmere på stamceller, som er involveret i knogleopbygning. Målet er at identificere særligt aktive celler, der på sigt kan bruges til udvikling af osteoporosemedicin og stamcelleterapi.
Skriv en kommentarNyt studie undersøger effekt af osteoporoseindsats Litteraturstudie foretaget i et samarbejde mellem Statens Institut for Folkesundhed og Videnscenter for Knoglesundhed, Sjællands Universitetshospital, skal undersøge, om mennesker med osteoporose har gavn af patientuddannelse.
Skriv en kommentar
Ny målsætning: Nul hoftebrud i Nord Efter at det er lykkedes Region Nordjylland at nedbringe antallet af operationer for hoftebrud væsentligt, er målet nu også så vidt muligt at få has på de sidste. Det er til gengæld også det sværeste.
Skriv en kommentar
Talknusere i Aalborg skal sætte pris på knogleskørhed Et ph.d.-projekt på Aalborg Universitet vil beregne cost-benefit-effekten af en særlig indsats for at forebygge osteoporose. Analysen vil især prøve at måle og indregne kommunernes udgifter.
Skriv en kommentar
Aclasta kan ikke forhindre tab af knoglemineral ved pause fra Prolia Danske læger har undersøgt muligheden for at erstatte behandling med Prolia med Aclasta til patienter med knogleskørhed. Desværre ser det ikke ud til, at Aclasta kan forhindre tab af knoglemineral, når behandlingen erstatter behandling med Prolia, men forsøget har dog alligevel ført til behandlingsændring for nogle patienter på AUH.
Skriv en kommentar