Magnus Heunicke: »En ventetid på 22 måneder er selvfølgelig ikke i orden«

Magnus Heunicke: »En ventetid på 22 måneder er selvfølgelig ikke i orden« Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil have ventetiden på 22 måneder for behandlingen af ikke-EU-lægers uddannelse nedbragt hurtigst muligt. Dog uden at nævne hvordan. Venstre efterlyser en fast track-procedure, eksempelvis på landebasis.

Selvom antallet af ansøgninger fra læger fra lande uden for EU, der ønsker at arbejde i Danmark, er steget kraftigt, og Styrelsen for Patientsikkerhed har haft travlt som følge af coronahåndteringen, så er en ventetid på 22 måneder ikke i orden.

Sådan lyder det fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i et skriftligt svar til Dagens Medicin, efter at sagsbehandlingstiden for udenlandske lægers autorisation i løbet af det seneste år er skudt kraftigt i vejret trods stor politisk bevågenhed om emnet.

»Vi har nu fundet penge til en ekstra fagprøve – hvor der også har været ventetid. Og der er allerede i år afholdt en ekstra fagprøve. Det er første skridt, men det er ikke nok til at løse hele problemet,« lyder det videre fra ministeren med henvisning til de medicinske fagprøver, der tester ansøgerens viden inden for forskellige specialer.

Radikale: Helt forrykt

Hos Radikale Venstre mangler sundhedsordfører Stinus Lindgreen dog fortsat svar på, hvad regeringen konkret vil gøre for at nedbringe ventetiden hos Styrelsen for Patientsikkerhed, der i øjeblikket behandler ikke-EU-lægers ansøgninger, der er indsendt i november 2018 – altså for knap to år siden.

»Den ekstra sprogprøve blev regeringen presset til at indføre i starten af året. Jeg mangler fortsat et svar på, hvad regeringen konkret vil gøre for at nedbringe sagsbehandlingstiden på 22 måneder,« siger Stinus Lindgreen og kalder det ‘helt forrykt’, at ikke-EU-læger skal vente så længe på at få vurderet deres ansøgning om at få lov til at arbejde i Danmark.

»Der er ikke afgivet nogen ressourcer til Styrelsen for Patientsikkerhed på det her område i meget lang tid. Det virker som et oplagt sted at starte,« siger Stinus Lindgreen.

Venstre vil have et fast track

For at sikre at højt specialiserede udenlandske speciallæger ikke strander i den store bunke af ansøgninger foreslår Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen (V), samtidig, at der kigges på mulige fast track-løsninger.

»Man kunne overveje at udarbejde en positivliste over lande, hvorfra de ansøgende læger kan sendes ind i en fast track-procedure, så nogle af de ventende udenlandske læger kan få lov til at komme i arbejde noget hurtigere end i dag,« siger han.

»Sundhedsministeren lovede tilbage i januar en analyse af området. Den vil vi nu rykke ham for,« siger Martin Geertsen.

Skriv kommentar