Næsen er ikke det eneste organ i kroppen, der kan fornemme cigaretrøg gennem luften. Forskere ved Washington University i St. Louis og University of Iowa har vist, at også lunger har lugtreceptorer. I modsætning til receptorer i næsen, som er placeret i membraner af nerveceller, er receptorerne i lungerne i membraner af neuroendokrine celler. I stedet for at sende nerveimpulser til hjernen trigger lugten de neuroendokrine celler til at dumpe hormoner og få luftvejene til at trække sig sammen. »Vi...

Forløbsekspert: Implementering er et projekt i sig selv Forløbsprogrammer ender ofte i skuffen, hvis ikke praktiserende læger, hospitaler, kommuner og regioner får støtte til at indføre de organisatoriske ændringer, de medfører. Ny ph.d.-afhandling har udviklet model til at understøtte implementeringen.
Skriv en kommentarAlgoritme finder KOL-patienter Model kan identificere KOL-patienter med 73 pct. sikkerhed
Skriv en kommentarKunstige lunger skal give bedre medicin Et nyt forskningsprojekt skal undersøge inhalationsmedicins virkning på væskefilmen, der sidder på indersiden af lungerne. Resultaterne kan føre til nye forbedrede lægemidler
Skriv en kommentarForskere har skabt fungerende lungeceller
Skriv en kommentarAarhusianske praksislæger får udvidet ansvar for scanning af lungekræftpatienter Lovende forskningsresultater har fået Aarhus Universitetshospital til at ændre på lungekræftforløbene, så praktiserende læger nu kan henvise direkte til CT-scanning, når patienterne har alarmerende symptomer.
Skriv en kommentar
Formand for lungescreeningsgruppe: Udfordringen bliver at nå ud til de rigtige borgere Skal vi i fremtiden screene borgere for lungekræft i Danmark, er det nødvendigt, at pilotprojektet i Region Syddanmark kaster de rigtige data og erfaringer af sig, vurderer Zaigham Saghir, formand for DLCG’s screeningsgruppe. Selv går hans bekymring på, om nok borgere i risikogruppen vil tage imod tilbuddet om screening.
Skriv en kommentar
Inhalering af antibiotika skal mindske resistens og give bedre behandling af lungebetændelse Et nyt projekt skal undersøge effekterne af at give inhaleret antibiotika til indlagte patienter med lungebetændelse. Jens-Ulrik Stæhr Jensen, professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber, at det bl.a. kan give færre bivirkninger og lede til mindre antibiotikaresistens.
Skriv en kommentar
Formand for screeningsgruppe: Screening for lungecancer vil være en vigtig investering i tidlig diagnostik Formanden for Dansk Lunge Cancer Gruppes screeningsgruppe Zaigham Saghir glæder sig over regeringens plan om et pilotstudie, som kan bane vejen for et nationalt screeningsprogram for lungekræft. Han foreslår, at studiet gennemføres i Region Sjælland, hvor den forventede gevinst vil være størst.
Skriv en kommentar
Markant dødelighed blandt patienter med KOL efter TAVI Behandling af forsnævret aortaklap kan gøres skånsomt med TAVI, men blandt personer med KOL kommer proceduren alligevel med en betydelig dødelighed inden for det første år efter operationen. Værst ser det ud for personer med KOL, som har oplevet forværring inden for det seneste år inden TAVI ‒ i særdeleshed blandt dem som tilmed ikke tager deres inhalationsmedicin.
1 kommentar
Årets vinder af Den Gyldne Tråd: »Man skal ud af sin egen comfortzone« Det Udkørende Lungeteam har været undervejs i mange år og giver nu tydelige resultater. KOL-indsats i Aarhus har vundet Dagens Medicins søstermedie Kommunal Sundheds store årlige pris.
Skriv en kommentar
Mastceller spiller vigtig rolle ved astma – uanset undertype Ny dansk forskning viser, at uanset hvilken undertype af astma man har, spiller mastceller en rolle i sygdommens udtryk. Opdagelsen er interessant i en æra med udvikling af nye former for medicin til personer med astma, siger forsker.
Skriv en kommentar