Det samlede forbrug af antibiotika til mennesker var i 2011 på samme høje niveau som i 2010. Det viser den seneste opgørelse fra DANMAP. I 2011 lå det totale forbrug af antibiotika til mennesker på samme niveau som i 2010 I 2011 lå danskernes antibiotikaforbrug på 18,90 definerede døgndosis (DDD) pr. 1000 indbyggere pr. dag, og var dermed på niveau med rekordaåret 2010, da forbruget var 18,84 DDD pr. 1000 indbyggere pr. dag. En mindre epidemi af kold lungebetændelse i...

Nu skal Sjællands Universitetshospital drive lægepraksis på Lolland Hospitaler i Region Sjælland trækkes nu for alvor ind i kampen for at løse lægemanglen i almen praksis. Regionsledelsens nye krav lyder, at hvert hospital skal drive én lægepraksis hver. For Sjællands Universitetshospital gælder det en ny lægeklinik på Lolland, men hospitalet lover, at tvang ikke kommer på tale for at sikre bemandingen.
Skriv en kommentar
Region Nordjylland tager ydernummer fra læge for at bryde sundhedsloven Efter et længere forløb har Region Nordjylland højst usædvanligt besluttet at hjemtage et ydernummer fra en praktiserende læge i Sindal. Årsagen er, at regionen vurderer, at der i strid med sundhedsloven ikke er en fast læge til stede i lægeklinikken. Ejerlægen anfægter afgørelsen.
3 kommentarer
Er der en jurist til stede? STIKPILLEN: En hammer som et digitalt præcisionsværktøj i form af kunstig intelligens vil kunne aflaste lægen. Men læger må ikke tage hammeren i brug, fordi der mangler en juridisk vurdering. Så hvem tør definere rammerne for AI i sundhed, spørger Andreas Pihl.
Skriv en kommentar
Førstebehandling af lovforslag om patientantal i almen praksis: »Tvang er ikke en rekrutteringsstrategi« Regionernes ret til at fastsætte patienttal møder kritik fra læger og enkelte partier, mens sundhedsministeren kalder lovforslaget et nødvendigt skridt mod et stærkere nært sundhedsvæsen.
2 kommentarer
Studie: Økonomiske forhold har en stærk sammenhæng med fejlmedicinering Et omfattende dansk studie med 177.495 deltagere afslører signifikante sociale, kulturelle og økonomiske forskelle i risikoen for at modtage uhensigtsmæssig medicin. Praktiserende læger kan gøre stor forskel, siger forsker.
Skriv en kommentar
Hvornår blev systemets behov vigtigere end patientens? STIKPILLEN: Hver gang almen praksis bruges som systemets hjælpefunktion, og opgaver, som ikke kræver vores lægefaglighed, presses ind, går det ud over vores patienter, som har brug for os, skriver Marie Krüger.
Skriv en kommentar
Nyt lovforslag får Bolette Friderichsen til at frygte for konsekvenserne for almen praksis 13. maj skal Folketinget førstebehandle et nyt lovforslag, der giver regionsrådene ret til at bestemme den enkelte læges lukkegrænse i almen praksis. Lovens bemærkninger lægger op til forudgående dialog med lægerne, men DSAM’s formand er ikke overbevist: »Ligeværdigheden er pillet ud af vores samarbejde med Danske Regioner,« lyder det.
Skriv en kommentar
Praktiserende læge: En afvisning af en ambulant patient er et misfoster, der afføder dårlig stemning DEBAT: Mit ønske til den nye reform af sundhedsvæsenet er, at det skal være forbudt at afvise en ambulant henvisning (altså en patient) fra den praktiserende læge til sygehuset, skriver Helene Larsson.
4 kommentarer
PLO-formand glæder sig over ‘klare forbedringer’ i vigtigt lovforslag Det første lovforslag, som skal bane vej for sundhedsreformen, førstebehandles i Folketinget i næste uge. Bliver lovforslaget vedtaget, bliver det regionerne, som fremover fastsætter patientantallet i almen praksis. Alligevel er PLO’s formand markant mere optimistisk end i februar, hvor lovforslaget blev sendt i høring.
2 kommentarer
EU-projekt vil integrere sociale henvisninger i lægepraksisser Lægehuse i Region Nordjylland og Midtjylland er med i et nyt EU-forskningsprojekt, der undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Skriv en kommentar
DSAM-næstformand: Generisk ordination er nøglen til patientsikkerhed og forsyningssikkerhed DEBAT: I en tid med fokus på effektive arbejdsgange og pres på lægepraksisser er det spild af ressourcer, at læger skal bruge tid på at trykke på de rigtige knapper frem for at behandle patienter. Derfor er det på høje tid, at generisk ordination og moderniseret brug af recepter bliver standardpraksis i Danmark, skriver Maria Krüger.
Skriv en kommentar