Den medicinske verden bevæger sig langsomt, men sikkert ind i den digitale tidsalder. Styrken er, at vi her får en overlevelseskurve for den enkelte patient baseret på alle tilgængelige data Amalie Dahl Haue, post.doc., Novo Nordisk Fondens Center for Protein Research ved Københavns Universitet og Hjertecentret på Rigshospitalet Flere og flere patientdata bliver lagret i store databaser, og mens læger måske er i stand til at tage stilling til en håndfuld af dem, når de skal danne sig et overblik...

Ny årsrapport: For få henvises til udredning for familiær hyperkolesterolæmi Kun ca. to pct. af de patienter, hvor et højt LDL-kolesterol rejser mistanke om familiær hyperkolesterolæmi, henvises til udredning i en lipidklinik. Det viser den første årsrapport fra Databasen for Familiær Hyperkolesterolæmi.
4 kommentarer
Dansk studie er blevet hjørnestenen i nye europæiske guidelines for endokarditis Resultaterne fra det danske POET-studie spiller en afgørende rolle for, at ESC – otte år efter den seneste revision – nu har udsendt nye europæiske guidelines for behandling af endokarditis.
Skriv en kommentar
Disse genetiske varianter giver hoste ved behandling med ACE-hæmmere Danske forskere har identificeret syv steder på genomet, hvor genetisk variation er associeret med risiko for hoste som bivirkning til behandling med ACE-hæmmere. En genetik test vil i fremtiden gøre det lettere i første hug at vælge den rigtige behandling til personer med forhøjet blodtryk eller hjertesvigt, siger forsker.
Skriv en kommentar
Helt ny metode kortlægger, hvad blodpropper består af Danskudviklet metode gør læger i stand til at bestemme proteinindholdet i en patients blodprop i hjertet. Professor og overlæge forventer, at teknikken kan bane vejen for mere individualiseret behandling til personer med iskæmisk hjertesygdom.
Skriv en kommentar
Hurtig udskrivelse kan redde hjerteliv Dansk forskning viser, at hvis patienter med hjerteklapbetændelse udskrives tidligt til behandling med antibiotika i hjemmet, stiger deres chancer for at være i live fem år senere.
2 kommentarerGLP 1-receptoragonister og SGLT2-hæmmere kan redde hjerteliv Nyt studie fra England viser, at GLP 1-receptoragonister og SGLT2-hæmmere hver for sig sænker risikoen for hjerteproblemer og stroke. Kombinationen af lægemidlerne giver endnu større effekt.
2 kommentarer
Nyt fra opsigtsvækkende dansk studie: Hjertepumpe ser ikke ud til at gavne de ældste patienter med kredsløbschok Dansk studie vakte opsigt i april med resultater, der viste, at hjertepumpen Impella CP kan forbedre overlevelsen hos patienter med blodprop i hjertet og kredsløbschok. Nu viser en subanalyse af undersøgelsen, at denne gavnlige effekt ikke gælder for de ældste patienter. De ældste patienter skal man nok være lidt forsigtige med at give en hjertepumpe, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Stort dansk studie: Nej, rødvin er ikke bedre for blodtrykket end andre typer alkohol Et stort dansk forskningsstudie slår fast, at alle former for alkohol får blodtrykket til at stige. Det gælder også rødvin, som mange ellers har set som bedre end andre typer alkohol, når det gælder blodtrykket. Læger, der håndterer forhøjet blodtryk hos deres patienter, skal nok i højere grad rådgive om alkoholindtag, siger forsker.
Skriv en kommentar
For få får vigtig behandling efter fødslen: »Et område, der skal meget mere fokus på« Mange kvinder oplever i forbindelse med graviditet, at deres blodtryk stiger, og at det forbliver højt efter fødslen. Denne gruppe bør behandles med blodtrykssænkende medicin, indtil blodtrykket falder, men nyt studie viser, at ikke alle starter i behandling. Der skal mere fokus på at behandle forhøjet blodtryk ned umiddelbart efter graviditet, da det ellers kan medføre alt fra hjertekar- og nyresygdomme til neurologiske sygdomme, siger forsker.
Skriv en kommentar
Usædvanlig sag om interessekonflikt: Tidligere ESC-præsident modtog en halv milliard kroner TV2-dokumentar afslører, at den tidligere præsident for de europæiske kardiologer, Kim Fox, modtog flere hundrede millioner kroner fra medicinalindustrien for at undersøge effekten af et hjertelægemiddel, som han senere anbefalede i de kliniske retningslinjer. Beløbets størrelse gør sagen usædvanlig, men vi har generelt et stort problem med interessekonflikter inden for de medicinske specialer, siger forsker.
Skriv en kommentar
Binyrebarkhormon i ambulancen kan potentielt redde liv ved blodprop i hjertet Hvis ambulancereddere giver personer med mistanke om blodprop i hjertet et skud binyrebarkhormon allerede i ambulancen på vej mod hospitalet, kan det både forebygge akutte skader på hjertet og potentielt set også lede til bedre overlevelse.
Skriv en kommentar