60 pct. af landets yngre læger forestiller sig, at de i fremtiden får et job som leder. Det viser en ny rapport fra Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse på Aarhus Universitet, der bygger på et spørgeskema, som næsten 3.700 yngre læger har svaret på. Rapporten med titlen ‘Yngre Lægers vej til ledelse’ giver et øjebliksbillede af de yngre lægers lyst til at gå ledelsesvejen. Christian Bøtcher Jacobsen, professor i sundhedsledelse ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, har været med...

Ny undersøgelse: Mange yngre læger drømmer om at blive ledere 60 pct. af de yngre læger forestiller sig på et tidspunkt at få en lederstilling. Det viser den nye rapport ‘Yngre Lægers vej mod ledelse’ fra Aarhus Universitet. Undervejs i deres lægeliv som yngre læge daler lysten dog. Formanden for Yngre Læger ønsker flere muligheder for at støtte yngre læger i vejen til ledelse.
Skriv en kommentar
Seniorer vil bevare tilknytning til arbejdsmarkedet: »Man er jo læge hele livet« De store efterkrigsårgange er begyndt at gå på pension, men mange vil gerne beholde en vis tilknytning til arbejdslivet. Men hvordan? De lægelige foreninger har laserfokus på tilbagetrækning og fastholdelse af de ældste medarbejdere. Det gælder også pensionistlægernes egen forening.
1 kommentar
Læger i ledelse skal forene to identiteter Det handler om balance, når læger på den ene side har en stærk faglig identitet og på den anden side er afhængige af lederidentiteten for at bedrive god ledelse. Fremtidens ledelse er afhængig af at gøre rollen som leder mere attraktiv og skabe bedre forudsætninger for udvikling af ledelseskompetencer.
Skriv en kommentar
Camilla Rathcke om opgør med nulfejlskultur: »Vi kan alle sammen komme til at begå fejl, uanset hvor dygtige vi er« Der er brug for et opgør med nulfejlskulturen i sundhedsvæsenet, hvis vi skal prioritere ressourcerne rigtigt, lyder det fra Den Lægefaglige Tænketank ATLAS i en ny analyse. Det bakker Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, op om. Hos Styrelsen for Patientklager kender de også til udfordringen og har stort fokus på, at deres processer og afgørelser er gennemsigtige.
Skriv en kommentar
Ledelse i dag handler om at få andre til at være de dygtigste I et kvart århundrede har erhvervspsykolog Mette Møller arbejdet med ledelse i sundhedsvæsenet og i mange forskellige typer organisationer, og hun er ikke i tvivl om, at ledelse er langt mere krævende i dag. Hun fremhæver modet til at turde at begå fejl og evnen til at udvikle andre som nogle af de bærende elementer i fremtidens ledelse.
2 kommentarer
Ledelse har altid været planen Chefsygeplejerske Eva Hansen Lüders har altid vidst, at hun ville gå ledelsesvejen og har brugt sin karriere på at specialisere sig i ledelse. Undervejs har hun hele tiden tilpasset sin ledelsespraksis og lært at være mere nysgerrig og mindre ‘fixer’.
Skriv en kommentar
»Jeg har aldrig haft behov for at skulle være leder af titel« Selvom Dorte Høst altid har haft interesse for ledelse og varetaget ledelsesopgaver, har hun haft svært ved at se sig selv i de formelle ledelsesstrukturer i sundhedsvæsenet. Gennem årene og samtaler med en erhvervspsykolog, har hun fundet sin egen vej ind i ledelse.
Skriv en kommentar
Læger frygter for konsekvenser af kritiske ytringer Frygt for repressalier får mange læger til at lægge bånd på sig selv og undlade at ytre sig offentligt om kritisable forhold på arbejdspladsen. Det viser en ny undersøgelse, som Dagens Medicin står bag. Det er særligt kritisk i en tid, hvor sundhedsvæsenet er under stort pres, lyder det fra professor i sundhedsledelse.
Skriv en kommentar
Formænd bekymret over ny undersøgelse af lægers ytringsfrihed Flere end otte ud af ti læger mener, at der er et generelt problem med lægers ret til at ytre sig om kritiske forhold. Det er bekymrende, lyder det fra både Overlægeforeningen og Yngre Læger, som peger på bedre ledelse, hvis tingene skal ændres.
Skriv en kommentarJuraprofessor: Offentligt ansattes ytringsfrihed rækker langt Mere end halvdelen af de adspurgte læger i Dagens Medicins undersøgelse om ytringsfrihed ved ikke, om deres arbejdsplads har klare regler for, om man må ytre sig offentligt om kritisable forhold på arbejdspladsen. Men reglerne er faktisk simple, fortæller juraprofessor.
Skriv en kommentar
Han gik i brechen for sine patienter, og det kostede ham jobbet Overlæge Anders Møllekær stak næsen frem og kritiserede ledelsen på Regionshospitalet Gødstrup. Han endte med at blive sygemeldt og senere opsige sin stilling på akutmodtagelsen. Nu fortæller den 44-årige læge om en udbredt management by fear-kultur, der ifølge en ny undersøgelse for Dagens Medicin ser ud til at præge landets hospitaler.
1 kommentar