I Sverige har coronaudbruddet ledt til en stigende efterspørgsmål på medicin, og derfor er hovedpinepiller af typen Alvedon 500 mg i 20 tabletters indpakninger nu i restordre. Det skriver den svenske sundhedsmyndighed Läkemedelsverket i en pressemeddelelse. Endnu vurderer Läkemedelsverket ikke, at der kommer til at opstå mangel på Alvedon, men de mærker en meget stor efterspørgsel på smertestillende- og antidepressiv medicin. Sundhedsmyndigheden fortæller også, at der fortsat er andre lignende produkter med paracetamol på apotekerhylderne.

Demente og pårørende lider under COVID-19 Hjemmeboende patienter med demens og deres pårørende led under nedlukningen af Danmark i foråret, hvor ensomhed og forværret helbred betød forringet livskvalitet. Alzheimerforeningen opfordrer til, at der ikke igen lukkes ned for kommunale behandlings- og aktivitetstilbud. KL kan ikke love noget.
Skriv en kommentar
»Vi får kortere tid at bo sammen i, og det, synes jeg, er en høj pris at betale« Demente og deres pårørende oplevede alvorlige konsekvenser, da samfundet lukkede ned i foråret på grund af COVID-19, viser undersøgelse foretaget af Alzheimerforeningen. For Jette og Birger Veber betyder det dårligere livskvalitet, og at deres tid sammen kan blive kortere.
Skriv en kommentar
Succes med ny ordning til vurdering af børn med apopleksi I 2017 blev der i Østdanmark opstartet en ny ordning, som skulle sikre hurtig udredning af børn ved mistanke om blodprop eller blødning i hjernen. En evaluering af ordningen viser, at ordningen ikke bare fanger børn med blodprop eller blødning i hjernen, men også børn med andre alvorlige neurologiske sygdomme.
Skriv en kommentar
Uglens kloge ord om pandemien Boganmeldelse: I sin nye bog tager professor Jens Lundgren læseren med hele vejen gennem godt to års pandemihåndtering, og undervejs øser han af sin enorme viden og uddeler ris og ros som fortjent. Det er der kommet en vellykket og troværdig bog ud af, som vil stå tilbage som et medicinsk-historisk dokument.
Skriv en kommentar
Nye tal: COVID-19 kostede Danmark 30.000 sunde leveår i pandemiens første år Beregninger fra SSI og DTU viser, at hver dansker, der døde som direkte følge af COVID-19 under pandemiens første år, i gennemsnit mistede 13 sunde leveår.
Skriv en kommentarHøjdepunkter fra sommerens store amerikanske Alzheimers-kongres Sommeren har budt på årets store Alzheimerskongres for Alzheimer’s Association, og her er højdepunkterne blandt flere end 4.000 spritnye forskningsresultater.
Skriv en kommentar
Dansk topforsker: Sovepiller ødelægger søvnen og hukommelsen Det er en rigtig dårlig idé at give ældre personer sovemedicin, da det kan gå ud over deres hukommelse og måske også bidrage til udvikling af demens, viser dansk forskning. Der er behov for udvikling af helt nye typer af sovemedicin, der ikke piller ved funktionen af noradrenalin i løbet af natten, siger læge og hjerneforsker.
Skriv en kommentar
Debat: Migræne er en folkesygdom og skal behandles i det nære sundhedsvæsen Med den truende personalemangel i sundhedsvæsenet er det ikke optimalt at centralisere migrænebehandlinger, som helt uden problemer vil kunne håndteres i det nære sundhedsvæsen, mener formand for Danske Nervelægers Organisation (DNO) Stephen W. Pedersen og bestyrelsesmedlem i DNO Jakob Møller Hansen. De foreslår derfor, at medicin mod kronisk migræne skal kunne udskrives af alle speciallæger i neurologi, uanset om patienterne behandles i speciallægepraksis eller på hospitalernes hovedpineklinkker.
Skriv en kommentar
Alt for få danskere med migræne behandles efter retningslinjerne Triptaner er andetvalget efter paracetamol og ibuprofen til danskere med migræne. En rundspørge blandt 400 personer med migræne viser, at kun de færreste har hørt om behandlingen endsige bliver behandlet med den. Der er behov for mere oplysning til både patienter og praktiserende læger, mener forsker.
2 kommentarer
Ny bog af professor Lone Simonsen: »Vi havde mistet respekten for pandemier« Professor Lone Simonsen gør i ny bog status og samler op på to år med coronapandemi. Hun undersøger worst case-scenarier, superspredning, og hvordan vi bedst muligt forbereder os på den næste uundgåelige pandemi. Dagens Medicin har talt med hende om bogen og dens pointer.
Skriv en kommentar
Neuropsykiatriske senfølger efter svær COVID-19 minder om billedet ved indlæggelser med tilsvarende sværhedsgrad En femtedel af patienter, som har været indlagt med COVID-19, oplever psykiske eftervirkninger i en sådan grad, at de opfylder kriterierne for en psykiatrisk diagnose som depression, angst og PTSD et halvt år indlæggelsen. Nogenlunde det samme gælder også for patienter, der har været indlagt for andet end COVID-19, viser ny forskning.
Skriv en kommentar