»Man kan ikke behandle livslangt med antibiotika, og derfor har vi brug for nye behandlingsmuligheder, som kan nedbringe infektionen med gule stafylokokker hos patienter med denne form for kræft. I den sammenhæng ser bakteriofager, som er virus, der angriber bakterier, interessante ud,« fortæller professor Niels Ødum, som leder forskergruppen ved LEO Foundation Skin Immunology Research Center ved Københavns Universitet.

Gule stafylokokker gør T-celle lymfom i huden behandlingsresistent Nyt dansk studie i tidsskriftet Blood viser, at hvis patienter med T-celle lymfom i huden også har en samtidig infektion med gule stafylokokker, kan den bakterielle infektion faktisk have betydning for effektiviteten af den medicin, som patienterne behandles med. Desuden stimulerer gule stafylokokker T-cellernes vækst, hvilket ydermere hjælper kræften med at vokse og overleve. Det giver imidlertid også unikke muligheder for at behandle denne gruppe patienter, siger professor Niels Ødum.

Mellem én tredjedel og halvdelen af patienter med T-celle lymfom i huden bliver på et tidspunkt – oftest sent i sygdomsforløbet – inficeret med gule stafylokokker. Dette sker, fordi kræften bryder hudens barriere og gør den sårbar over for bakterierne. Vi har tidligere vist, at det faktisk hjælper på kræften at behandle patienter med fremskreden T-celle lymfom i huden med antibiotika for at nedbringe infektionen med gule stafylokokker. Man kan dog ikke behandle livslangt med antibiotika, og derfor har vi...

Prøv Dagens Medicin gratis i 4 uger*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 4 uger.

Efter 4 uger fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement