GLP 1-receptoragonister og SGLT2-hæmmere kan redde hjerteliv Nyt studie fra England viser, at GLP 1-receptoragonister og SGLT2-hæmmere hver for sig sænker risikoen for hjerteproblemer og stroke. Kombinationen af lægemidlerne giver endnu større effekt.

Ny forskning kobler GLP 1-repctoragonister og SGLT2-hæmmere til mindre risiko for potentielt set alvorlige hjerteproblemer, herunder hjerteanfald, hjertesvigt og stroke hos personer med type 2-diabetes uden forudgående hjertesygdom.

Omkring fire mio. mennesker i Storbritannien har type 2-diabetes, og en én ud af tre af dem kommer trist nok til at dø af en hjertekarsygdom

Martin Rutter, professor, University of Manchester

Det skriver University of Manchester i en pressemeddelelse.

I studiet har forskerne sammenlignet risikoen for alvorlige hjertetilfælde eller stroke hos personer i behandling med GLP 1-receptoragonister eller SGLT2-hæmmere sammenlignet med mere traditionelle lægemidler til behandling af type 2-diabetes, herunder især metformin og SU-stoffer.

Resultatet af undersøgelsen viser, at risikoen for at udvikle hjertesvigt var 51 pct. lavere for personer i behandling med SGLT2-hæmmere sammenlignet med personer i behandling med metformin/SU-stoffer. For GLP 1-receptoragonister var risikoen 18 pct. lavere, mens den ved kombination af de to lægemidler var 57 pct. lavere.

Vedrørende hjerteanfald eller stroke var risikoen 18 pct. lavere ved behandling med SGLT2-hæmmere, 7 pct. lavere ved behandling med GLP 1-receptoragonister og 30 pct. lavere ved kombinationsbehandlingen.

Forskningen er offentliggjort i Diabetes Care.

Jo tidligere behandling, jo større effekt

Forskerne bag studiet fortæller, at til patientgruppen uden erkendt hjertesygdom bliver SGLT2-hæmmere og GLP 1-receptoragonister sjældent udskrevet, hvilket formentlig skyldes guidelines på området og prisen på disse nye, men dyrere, lægemidler.

En af forskerne bag studiet ser gerne, at det bliver ændret.

»Omkring fire mio. mennesker i Storbritannien har type 2-diabetes, og en én ud af tre af dem kommer trist nok til at dø af en hjertekarsygdom. Den gode nyhed er, at SGLT2-hæmmere og GLP 1-receptoragonister ikke bare er i stand til at kontrollere diabetes, men også reducerer risikoen for at udvikle alvorlige hjerte-kar-tilfælde, eksempelvis hjerteanfald eller stroke. Det kan redde tusindvis af liv om året for ikke at nævne de kroniske sygdomme, som personer, der overlever hjerteanfald eller stroke, ofte skal leve med. Den beskyttende effekt af disse lægemidler er til stede, i det øjeblik patienterne begynder at tage dem, men effekten er større, hvis de begynder behandlingen tidligt,« fortæller professor Martin Rutter fra University of Manchester.

En anden af forskerne bag studiet, statistiker Alison Wright, mener, at selvom de to lægemidler er dyrere end traditionelle lægemidler til behandling af type 2-diabetes, kan det alligevel betale sig at behandle flere med lægemidlerne, også selvom patienterne ikke på forhånd har erkendt hjertesygdom.

»Det skyldes, at omkring 80 pct. af udgifterne til behandling af personer med type 2-diabetes går til at behandle komplikationer, hvoraf hjertekarsygdom står for den største post. Vi mener, at disse data præsenterer en god sag for studier til at undersøge effekten og omkostningseffektiviteten af at benytte disse lægemidler og kombinationen af dem til lavrisiko personer med type 2-diabetes,« siger hun.

Kommentarer

Skriv kommentar