Mille Bækdal Nielsen, læge og ph.d.-studerende fra Center for Klinisk Metabolisk Forskning på Herlev-Gentofte Hospital, er en af forskerne bag et dansk forsøg på en lille gruppe patienter, som viser, at SGLT-2-hæmmeren empagliflozin måske kan hjælpe diabetespatienter uden bugspytkirtel til at opnå bedre blodsukkerkontrol.

Empagliflozin sænker blodsukkeret hos patienter uden bugspytkirtel SGLT-2-hæmmeren empagliflozin kan reducere de høje måltidsrelaterede blodsukkerudsving hos patienter, som mangler bugspytkirtlen efter operation for eksempelvis kræft. Det viser dansk forskning præsenteret på årets EASD.

En lille gruppe personer oplever at blive diabetespatienter natten over, fordi de bliver opereret for kræft i bugspytkirtlen og derved får den fjernet. Diabetes hos denne patientgruppe kontrolleres oftest i endokrinologiske ambulatorier og behandles typisk med lang- og korttidsvirkende insulin. Nu tyder et nyt dansk forsøg på en lille gruppe patienter på, at SGLT-2-hæmmeren empagliflozin måske kan hjælpe denne patientgruppe til at opnå bedre blodsukkerkontrol. »Vi så et signifikant fald i blodsukkeret efter en standardiseret måltidstest, hvilket gør, at vi...