Børn og unge med diabetes har syv gange større tilbøjelige til at dø af pludselig hjertesygdom sammenlignet med børn og unge uden diabetes. Det viser ny forskning fra Rigshospitalet, som er præsenteret på verdens største hjertekongres, American Heart Associations årlige møde i Californien. Diabetesforeningen mener, at de nye resultater er alarmerende og kræver mere opmærksomhed på unge diabetikeres hjerterisiko.
»Vi har i lang tid vidst, at mennesker med diabetes har en forhøjet dødelighed i forhold til raske, og at hjerte-kar-problemer er den største følgesygdom til diabetes. Men at det rammer helt unge mennesker med diabetes så hårdt som det gør, er meget alvorligt og bekymrende,« siger Henrik Nedergaard, administrerende direktør i Diabetesforeningen, på foreningens hjemmeside.
Han opfordrer til yderligere forskning på området:
»Vi skal intensivere bestræbelserne på at finde de præcise årsager, så det bliver muligt at sætte effektivt og tidligt ind overfor det med bedre forebyggende behandling,« siger han.
Forskerne fra Rigshospitalet har undersøgt mere end 14.000 dødfald i Danmark blandt 1-49-årige over en 10-årig periode. Ved at sammenholde dødsattester og obduktionsrapporter med oplysninger om, hvilke typer medicin, personerne har fået udskrevet, har forskerne kunnet identificere personer med enten type 1- eller type 2-diabetes blandt de døde.
Blodkarrene påvirkes med åreforkalkning
Mange af dødfaldene skyldes, at blodkarrene påvirkes med åreforkalkning, men man ved endnu ikke præcis, hvorfor det sker, forklarer overlæge og forskningslektor ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet, Jacob Tfelt-Hansen, på Diabetesforeningens hjemmeside.
»Vores resultater indikerer, at det er muligt at forebygge åreforkalkning, hvis man i tide finder de personer, der er i risiko. Det kan være at strammere kontrol med de unge patienters blodsukker samt give blodtryks- og kolesterolsænkende medicin vil forebygge de tidelige dødsfald,« siger han.
»Men det også gøres ved at have fokus på livsstilændring gennem sundere kost og mere motion. Samtidig skal vi have folk til at stoppe med ryge. Rygning er hårdt for blodkarrene. Det samme er diabetes i sig selv. Så når en diabetiker ryger, er det formentlig som at have dynamit mellem tænderne,« forklarer Jacob Tfelt-Hansen.