Jan Egebjerg, direktør for forskning i Lundbeckfonden
»Med støtten til DANDRITE ønsker Lundbeckfonden at styrke talentudvikling og det danske neuroscience-miljø – ved at give internationalt rekrutterede talenter mulighed for at udvikle deres meget ambitiøse forskningsprojekter i Danmark,« siger Jan Egebjerg, Lundbeckfondens forskningsdirektør, om baggrunden for fondens tocifrede millionbevilling.Foto: Lundbeckfonden

Dansk hjerneforskning i Aarhus modtager bevilling på 75 mio. kr.  Lundbeckfonden har besluttet at give 75 mio. kr. til hjerneforskningscentret DANDRITE på Aarhus Universitet. Pengene skal bruges til at hente skarpe hjerner til landet og skabe et neurovidenskabeligt miljø, der kan afdække ny viden. 

Jagten på skarpe hoveder og ambitionen om et neurovidenskabeligt miljø i verdensklasse, der skal gøre os klogere på hjernens mekanismer og sygdomme, har atter fået Lundbeckfonden til lommerne. 

Fonden har netop besluttet at investere yderligere 75 mio. kr. i hjerneforskningscenteret DANDRITE, som fonden sammen med Aarhus Universitet etablerede tilbage i 2013.

Den nye bevilling vil blive udbetalt i perioden frem til 2028 og skal primært bruges til at rekruttere fem nye gruppeledere med individuelle forskningsprogrammer inden for neurovidenskab, fremgår det af en udsendt pressemeddelelse

»Vi opfatter DANDRITE som et stærkt program til at styrke den internationale profil og niveauet af dansk forskning i hjernen og dens sygdomme,« siger Jan Egebjerg, Lundbeckfondens forskningsdirektør, og fortsætter: 

»Med støtten til DANDRITE ønsker Lundbeckfonden at styrke talentudvikling og det danske neuroscience-miljø – ved at give internationalt rekrutterede talenter mulighed for at udvikle deres meget ambitiøse forskningsprojekter i Danmark.«

Samlede bevillinger på 120 mio. kr.

Bevillingen betyder, at Lundbeckfondens samlet set har støttet DANDRITE med forskningsbevillinger på i alt 120 mio. kr. i perioden 2013-2020. 

Centret er beliggende på Aarhus Universitet, hvor det er en del af Nordic EBML – det nordiske partnerskab for molekylær medicin.

DANDRITE har rekrutteret fem forskningsgrupper, der sammen med tre etablerede forskningsgrupper på Aarhus Universitet beskæftiger sig med en række forskellige temaer og udfordringer inden for neurovidenskab.

I mange tilfælde handler det om studier af biokemiske mekanismer, der har med psykiatriske sygdomme eller demenslidelser som Parkinsons og Alzheimers at gøre.

Nye temaer, der er introduceret i DANDRITE, omfatter f.eks. hukommelsesdannelse, hjerneprocesser bag beslutningsprocesser og forståelse af hjernens nervekredsløb i visuelle systemer.

Skriv kommentar