Blodprøve skal målrette vægttab Ny teknik til at målrette vægttab kommer især prædiabetikere til gode, siger professor Arne Astrup.

Niveauet af blodsukker kan afgøre, hvilken kosttype folk skal spise eller holde sig fra, hvis de ønsker at tabe sig eller vedligeholde et vægttab. Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Idræt og Ernæring på. Det betyder langt mere målrettet rådgivning om vægttab. 

»Mange af de mennesker, der forsøger at tabe sig, spiser efter en kosttype, så de ligefrem risikerer at tage på i vægt,« siger professor dr. med. Arne Astrup.

»Mange af de mennesker, der forsøger at tabe sig, spiser efter en kosttype, så de ligefrem risikerer at tage på i vægt. Dem kan vi nu omdirigere til en strategi, som vi ved, kan hjælpe dem med at tabe sig,« siger professor dr. med. Arne Astrup til Københavns Universitets hjemmeside. Arne Astrup er institutleder ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han peger på at ved brugen af denne målrettede kostrådgivning kan det for mange mennesker føre til et vægttab, der er seks til syv gange større, end hvis de spiser den forkerte type kost.

I undersøgelsen har forskerne evalueret seks store kostforsøg, hvor forsøgspersoner spiste efter vidt forskellige kosttyper. Når de  efterfølgende evaluerede kostforsøgene viste det sig, at niveauet af blodsukker var udslagsgivende for, hvilken kosttype der førte til et vægttab.

Den nye teknik til at målrette vægttab, kommer især prædiabetikere til gode.

»Dette er et stort skridt fremad i arbejdet med at målrette ernæringen til det enkelte individ. Og disse fund er specielt vigtige, da de gør det muligt for os at give mennesker med forstadier til diabetes en strategi for vægttab, som på sigt kan hindre eller forsinke udviklingen af type 2-diabetes,« siger professor Arne Astrup og fortsætter:

»En rådgivning baseret på en blodprøve, vil med al sandsynlighed være mere effektiv end den ’one size fits all’-tilgang, som ofte præger kostråd og ernæringsrådgivning i dag.«

Resultaterne blev 11. juni 2017 præsenteret på The American Diabetes Associations årlige konference i San Diego. Undersøgelsens resultater udgives i artiklen ‘Personalized dietary management of overweight and obesity based on measures of insulin and glucose’ i ernæringstidsskriftet  ’American Journal of Clinical Nutrition’.

Skriv kommentar