Alkohol kan have positiv effekt på type 2-diabetes Et lavt til moderat indtag af alkohol kan have positiv effekt på blodsukkerniveauer og fedtmetabolisme, viser kinesisk forskning.

En metaanalyse, der er blevet præsenteret på dette års kongres for European Association for the Study of Diabetes (EASD), viser, at retningslinjerne for indtag af alkohol blandt patienter med type 2-diabetes måske skal tages op til overvejelse. I hvert fald viser analysen, at lavt til moderat indtag af alkohol kan have positiv effekt på blodsukkerniveauer og fedtmetabolisme.

I studiet har forskerne gransket videnskabelige databaser for randomiserede kontrollerede studier, der har undersøgt sammenhængen mellem indtag af alkohol og glukose- og lipidmetabolismen blandt voksne med type 2-diabetes.

Forskerne fandt 10 relevante studier med i alt 575 forsøgsdeltagere, som blev inkluderet i metaanalysen. Undersøgelsen af data viser, at indtag af alkohol er forbundet med reducerede niveauer af triglycerider og insulin i blodet, men forskerne fandt ingen signifikant effekt på det fastende blodsukkerniveau, HbA1c eller niveauerne af den totale mængde kolesterol, LDL eller HDL.

Videre undersøgelser viste, at indtag af alkohol svarende til omkring 1,5 dåseøl eller et stor glas vin om dagen var forbundet med reducerede niveauer af triglycerider og insulin i blodet.

EASD har udsendt en pressemeddelelse om studiet, og i det skriver forskerne:

»Vores fund peger på en positiv effekt af alkoholindtag på glukose- og fedtmetabolismen blandt personer med type 2-diabetes. Der er behov for større studier til at evaluere effekten af alkoholindtag på blodsukkerkontrollen, specielt blandt patienter med type 2-diabetes.«

Studiet har læge Li Ling fra Department of Endochrinology ved Zhongda Hospital, Nanjing, Kina, som hovedforfatter.

Skriv kommentar