Risikoen for akut nyresvigt er ikke ens mellem kønnene. Det har været indikeret længe, og nu kan forskere i et nyt studie slå fast, at kvinder til nogle tidspunkter i livet er bedre beskyttet mod udvikling af akut nyresvigt, mens der faktisk ikke er den store forskel til andre tidspunkter i livet. Hormoner under puberteten og menopausen ser ud til at spille en kritisk rolle i den nyrebeskyttende effekt, og det bliver belyst i et andet studie, hvori forskere kan...

Kredsløbspumpe ved hjertestop øger risikoen for nyresvigt Dansk forskning viser, at når hjertet hos de allersygeste patienter med blodprop i hjertet bliver overtaget af en kredsløbspumpe, øger det risikoen for akut nyresvigt med dialysebehov. Nu har forskere identificeret en medvirkende årsag. Læger skal nok være ekstra opmærksomme på kredsløbspumpens placering hos denne gruppe sårbare patienter, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Dansk studie: Glukagonreceptorsignalering spiller central rolle ved udvikling af nyreinsufficiens Dansk studie viser, at ændret glukagonreceptorsignalering i kroppen formentlig er involveret, når personer med type 2-diabetes udvikler skader på nyrerne og diabetisk nyresygdom. Det giver os et mål for behandling af skader på nyrerne hos disse patienter og gør os også klogere på, hvorfor nogle af de nye former for lægemidler til personer med type 2-diabetes ser ud til at være nyrebeskyttende, siger forsker.
Skriv en kommentar
Dødsfald efter akut nyresvigt falder blandt danskerne – men stadig lige så mange udvikler kronisk nyresygdom Danske forskere har opgjort, hvordan det går patienter efter akut nyresvigt i dag i forhold til tidligere. Studiet viser, at færre patienter dør efter akut nyresvigt, men at stadig lige så mange udvikler kronisk nyresygdom. Det vil være interessant at kigge ned i kvaliteten af behandlingen efter akut nyresvigt, siger forsker.
1 kommentar
Forskellige SGLT2-hæmmere beskytter lige godt mod nyre- og hjertekarsygdom Dansk forskning finder, at når det kommer til hjertekar- og nyreendepunkter, beskytter empagliflozin og dapagliflozin lige godt. Det er meget betryggende at vide, at det tilsyneladende ikke betyder noget, om man giver patienterne det ene eller andet lægemiddel, siger forsker.
Skriv en kommentar
I almen praksis er behandlingen af kronisk nyresygdom god, men der er rum til forbedringer En stor gennemgang af behandlingen af kronisk nyresygdom i almen praksis peger på, hvor tingene går efter bogen, og hvor der er plads til forbedringer. Vi skal være bedre til at identificere den gruppe patienter, som kan have gavn af behandling med nogle af de nye lægemidler, siger professor og overlæge Henrik Birn.
Skriv en kommentar
Studie: Formentlig høj forekomst af ikke-erkendt kronisk nyresygdom på Lolland-Falster Forskere har estimeret forekomsten af kronisk nyresygdom, herunder ikke-erkendt kronisk nyresygdom, på Lolland-Falster. Forekomsten er måske op i mod en femtedel af befolkningen på øerne, men få ved, at de går rundt med øget risiko for en alvorlig sygdom, siger forsker.
Skriv en kommentar
Lav fødselsvægt øger risikoen for udvikling af kronisk nyresygdom: bør inkluderes i lægejournaler Mere og mere data peger på, at lav fødselsvægt er en risikofaktor for udvikling af en lang række sygdomme senere i livet. Nu viser et nyt dansk studie, at det også gælder i forhold til risikoen for udvikling af kronisk nyresygdom hos patienter med type 2-diabetes. Fostermiljøet har så stor betydning for ikke bare risikoen for udvikling af sygdom, men også for alvorsgraden af sygdom, at det bør inkluderes i lægejournaler som en indikator, siger professor Allan Vaag.
Skriv en kommentar
Nyt fra FLOW-studiet: Semaglutid beskytter både mod alle grader af nyresygdom, død og COVID-19 Tre subanalyser fra det store FLOW-studie viser, at semaglutid beskytter personer med kronisk nyresygdom uanset sværhedsgrad af sygdom. Semaglutid beskytter også mod død, herunder død med COVID-19.
Skriv en kommentarNyt fra Kidney Week: GLP-1-receptoragonister øger ikke risikoen for akut nyreinsufficiens blandt kræftpatienter Et stort studie præsenteret på Kidney Week bekræfter, at patienter i behandling med en GLP-1-receptoragonist som tillæg til medicinsk behandling for kræft, ikke har forhøjet risiko for udvikling af akut nyreinsufficiens. Et andet studie viser, at den nyre- og hjertebeskyttende effekt af behandling med SGLT2-receptoragonister ikke falder med alderen. Endelig viser et nyt lægemiddel til patienter med nefropati lovende takter.
Skriv en kommentar
Dansk studie: Mål for hjertets mikrovaskulære funktion skal måske kønsdifferentieres Nyt studie viser, at kvinder med type 2-diabetes har lavere myokardiel flow reserve, der er et mål for hjertets mikrovaskulære funktion, sammenlignet med mænd. Det indikerer, at vi skal kønsdifferentiere vores grænseværdi for, hvornår hjertets mikrovaskulære funktion bliver karakteriseret som værende syg, siger forsker.
Skriv en kommentar
Activin A kan være et lovende mål for behandlinger mod CKD-MBD Dansk dyrestudie udpeger activin A som et særdeles lovende mål til tidlig behandling af nyresygdom. Kan potentielt set bevare både knogler og nyrer sunde ved tidlig intervention, siger forsker.
Skriv en kommentar