En gentest for calreticulin-mutationen (CALR) har fået lyndebut på de første hæmatologiske afdelinger i Danmark. I december måned offentliggjorde en engelsk og en østrigsk forskergruppe sideløbende opdagelsen af CALR-mutationen/mutationerne på en stor hæmatologisk kongres i USA, og CALR-mutationen er en så stor øjenåbner for lægerne, at de første danske patienter med myeloproliferativ cancer (MPN) allerede er blevet testet på de hæmatologiske afdelinger. Resultaterne er opsigtsvækkende, fordi CALR-mutationen findes hos MPN-patienter, som lægerne ikke hidtil har kunnet teste med en molekylær...

Aarhusiansk forsker finder kimen til et paradigmeskifte Med celleoprensning og en DNA-baseret analyse har ph.d.-forsker Peter Niekerk for første gang fundet restsygdom på stamcelleniveau hos velbehandlede patienter med kronisk myeloid leukæmi (CML).
Skriv en kommentar
Stort nordisk studie: Gode resultater med MRD-guidet behandling med venetoclax, lenalidomid og rituximab ved MCL Et stort nordisk studie viser, at man med fordel kan lade målinger af minimal sygdomsrest guide behandlingen af patienter med mantle celle lymfom. Det kan både gavne sundhedsvæsenets økonomi og patienternes bivirkningsbyrde, ligesom det er muligt at stoppe og genoptage behandling, hvis man lader minimal restsygdom være behandlingsvejledende, siger overlæge Carsten Niemann.
Skriv en kommentar
Plesner og det potente antistof Professor Torben Plesner fra Vejle spiller en central rolle i udviklingen af daratumumab, som ligner et gennembrud i kampen mod knoglemarvskræft. Midlet kan inden for et år give et behandlingsmæssigt gennembrud.
Skriv en kommentarSamling eller samarbejde? Det centrale stridspunkt i debatten om yderligere centralisering af akut myeloid leukæmi i hæmatologien handler ikke om noget, som kan måles eller vejes.
Skriv en kommentar
Patienter med tilbagefald skal kortlægges Hæmatologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital opbygger over de næste fem år en udførlig database over hæmatologiske kræftpatienter, der har fået tilbagefald.
Skriv en kommentarCT opsporer kun få lymfomtilbagefald Ressourcerne til billeddiagnostisk opfølgning af færdigbehandlede lymfompatienter kunne måske i mange tilfælde bruges bedre, f.eks. til at overvåge senfølger. Det viser et nyt studie af lymfompatienter med tilbagefald i perioden 2002-2011.
Skriv en kommentarBrystimplantater frikendt for at øge risikoen for lymfekræft Danske forskerne kan ikke påvise en sammenhæng mellem brystimplantater og lymfekræft.
Skriv en kommentar
Senfølger får en central plads i Sundhedsstyrelsens oplæg til Kræftplan V Det stigende antal kræftpatienter, der lever med senfølger efter deres sygdom, er i fokus i Sundhedsstyrelsens oplæg til Kræftplan V. Det glæder leder af forskningscenter for senfølger af kræft, der mener, at senfølger hører til i det specialiserede sundhedsvæsen.
Skriv en kommentar
Ny metode til at screene for livmoderhalskræft hæver screeningsintervallet fra tre til fem år Når kvinder i alderen 30 til 59 år fremover screenes for livmoderhalskræft, vil alle prøver blive undesøgt for HPV-virus. Med denne metode bliver potentielle celleforandringer opdaget meget tidligt, og derfor kommer screeningen hvert femte år i stedet for hver tredje.
Skriv en kommentar
Stort internationalt studie: Adjuverende pembrolizumab øger den sygdomsfrie overlevelse ved blærekræft Adjuverende pembrolizumab kan på samme måde som adjuverende nivolumab forbedre den sygdomsfrie overlevelse for patienter med blærekræft. Det bliver formentlig en del af behandlingen til højrisikopatienter med blærekræft, men vi bør måske gå til behandlingen på en helt anden måde, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Aarhus-kræftskandale: Politiets efterforskning er stadig i gang To personer er fortsat sigtet i sagen, der knytter sig til kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital. Politiet har brug for mere tid til efterforskningen, lyder det nu fra anklageren.
Skriv en kommentar