Arbejdet i regionerne bærer præg af overenskomstsituationen mellem PLO og RLTN, siger flere ansatte i de fem regioner.Foto: Colourbox

Regioner bliver påvirket af strandede OK-forhandlinger Flere regioner oplever stilstand i deres udviklingsarbejde med almen praksis som resultat af de strandede overenskomstforhandlinger.

Yngre læger virker mere tilbageholdende med at investere i egen praksis, og det regionalt-funderede politiske udviklingsarbejde på almen praksis-fronten er nogle steder gået i stå. Sådan lyder nogle af konsekvenserne som følge af de strandede overenskomstforhandlinger fra flere af landets regioner i en rundringning, Dagens Medicin har foretaget.

»Vi fornemmer, at stemningen omkring forhandlingsbordet er god og positiv, især når vi sammenligner med situationen for fire år siden. Stemningen på regionalt niveau er også positiv, men det har ikke helt materialiseret sig ude i landet, måske pga. manglende information,« siger Lasse Guldbrandsen, kontorchef i Region Midtjylland.

»Folk er i tvivl om, hvad der sker, og særligt de yngre læger er tilbageholdende med at købe praksis på nuværende tidspunkt. Det er mest pga. den nuværende overenskomstsituation, men enkelte udtrykker også bekymring for, hvorvidt man kan regne med, at systemet fortsætter, som vi kender det,« fortsætter han.

Lasse Guldbrandsen peger bl.a. på, at arbejdet i regionens praksisplanudvalg, hvor de væsentligste aktører – region, kommuner og almen praksis – i samarbejde udarbejder en plan for almen praksis’ opgavevaretagelse i regionen, er sat på pause.

»Der afventer vi simpelthen den overenskomst. Der er nogle ting, der ligger stille i det tætte samarbejde omkring det tværsektorielle, men vi har jo stadigvæk business as usual i forhold til de praktiserende læger og deres driftsopgaver. Så på den måde, er der ikke forskel på varetagelsen af de almindelige opgaver,« siger han.

Regionalt arbejde på hold

Også Frank Ingemann Jensen, der er afdelingschef i Region Syddanmarks Praksisafdeling, fornemmer en mere tilbageholdende indstilling hos de praktiserende læger i Region Syddanmark.

»Det er ikke noget, vi har konkret systematisk viden om, men vi har helt klart en fornemmelse af, at der godt kan være lidt usikkerhed omkring fremtiden blandt lægerne, og at det måske har en afsmittende virkning på lægedækningen,« siger han.

Han nikker genkendende til, at det politiske arbejde i regionen på nogle fronter er gået i stå den seneste tid.

»Vi har jo faktisk ikke rigtig kunne lave noget lokalt samarbejde om den decentrale nyudvikling af almen praksis siden lovindgrebet. Og det er fordi, overenskomstsituationen har været uafklaret,« siger han og henviser til f.eks. lokalaftaler i regionen.

»Derfor kan man sige, at det selvfølgelig er vigtigt, hvad indholdet i en overenskomst bliver, men selve det, at der kommer en ny overenskomst vil være med til at afgøre, hvordan vi kan arbejde decentralt,« forklarer han.

Sjælland og Nordjylland: Nogle ting påvirkes

Christina Sjøberg Lundgren, der er praksisdirektør i Region Sjælland, kan på nogle områder genkende, at det regionale arbejde er præget af overenskomstsituationen.

»Vi kan godt mærke på vores samarbejdspartnere, at man kigger frem efter de udmeldinger, der kommer fra overenskomstparternes side,« siger hun med henvisning til primært PLO Sjælland og fortsætter:

»I samarbejdsudvalget og praksisplanudvalget kan man fortsat arbejde med en lang række emner. Men det er klart, at der er en interesse i at vide, om de centrale parter arbejder med de forskellige temaer, eller om vi kan gøre det lokalt,« siger hun.

Ifølge Christina Sjøberg Lundgren er det svært at sige, hvor stor betydning situationen har for lægerne i regionen, der som bekendt i forvejen er præget af rekrutteringsvanskeligheder. I Region Nordjylland peger Charlotte Larsen, der er kontorchef i Sundhed på Tværs i Nordjylland ligesom sin kollega i Region Sjælland på, at nogle arbejdsprocesser afhænger af overenskomstforhandlingerne, mens andre ikke gør.

»Overenskomstforhandlingerne har selvfølgelig en betydning for de emner, der er på bordet centralt, som det er svært at lave lokale løsninger på. Omvendt er det ikke sådan, at alt hos os er gået i stå,« siger hun.

Region Hovedstaden har ikke ønsket at tale med Dagens Medicin om effekten af overenskomstsituationen.

I PLO-formand Christian Freitags seneste orientering til organisationens medlemmer, oplyser han, at der er fuld enighed om, at PLO vil fortsætte med at forfølge muligheden for at indgå en aftale med Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN). Meldingen kom efter, situationen blev drøftet i PLO’s bestyrelse, der også har vendt situationen med de fem lokalformænd.

Kommentarer

  1. Jeg vil foreslår at PLO og regionerne i fælles samarbejde får lavet en undersøgelse; hvor man spørger de praktiserende læger:
    -om afviklingen af de sidste 5 års overenskomster/forhandlinger har betydning for deres praksisplanlægning vedrørende patientantal, lokale og inventar investeringer, og ikke mindst personaleinvesteringer. Da alle disse faktorer er af afgørende betydning for at almen praksis kan løfte planerne for det nære sundhedsvæsen.
    Det synes jeg at overenskomstforhandlingen fortjener….. hvis vi ikke fremover hvert 4 år skal opleve stilstand, lovindgreb og manglende udvikling i sektoren.

  2. Så er ydernummeret opsagt efter 32 år i praksis.Efterlader mine pt. i ingensmandsland og ny dejlig klinik i sundhedscenter står snart tom.Har aldrig fortrudt mit specialevalg og forsætter også ” on and off” på regionsklinikker.Kun patientbehandling – ingen administrative opgaver-ingen ansvar overfor ansatte – ingen indtægtsloft – ingen udgift til husleje og instrumentarium – ingen vagter – ingen tidsspilde på akkreditering og så iøvrigt fri bolig med plads til hele familien i de par uger det passer mig at arbejde.
    Den nære kontakt til patienterne må så opgives , men mon den ikke forsvinder alligevel i de store lægehuse , som regionerne holder så meget af.
    Held og lykke med OK-forhandlingerne.Det kan næsten ikke blive dårligere end i dag.

Skriv kommentar