Efter fire år fik Køge endelig sit geriatriske afsnit Specialeansvarlig overlæge Ellen Holm kunne ikke slippe ideen om, at Sjællands Universitetshospital, Køge burde have en geriatrisk afdeling. Sådan havde den nye ledende overlæge på Medicinsk Afdeling det heldigvis også. Med opbakning fra hospitalsledelsen og sammen med tre yngre geriatere er Ellen Holm nu i fuld gang med at bygge op fra bunden.
Geriatrien breder sig Med udsigt til flere og flere ældre bliver der særligt brug for det geriatriske speciale i fremtiden, men samtidig betyder den brede uddannelse, at andre specialer ’stjæler’ geriaterne.
Geriatriske patienter er ligesom Pandoras æske Hvad de ikke har i erfaring, har de i ambitioner og begejstring for bredden i specialet. På Sjællands Universitetshospital, Køge er fremtidens geriatri sikret med et nyt, ungt hold speciallæger.
Det dårlige liv efter kræft Senfølgeklinikker efter kræft skyder op rundt omkring i landet, men de ligger spredt, har meget forskellige tilgange, og nogle hviler på et usikkert finansielt fundament. Patientforeninger efterlyser ensartethed, men regionerne foretrækker lokale løsninger.
Patienter får livet tilbage efter senfølger Farvel til job. Farvel til sport og andre fritidsaktiviteter. Farvel til et normalt socialt liv. Patienter med senfølger efter tarmkræft døjer med gener, som gør det vanskeligt eller ligefrem umuligt at leve et godt liv.
Midtjysk læge opdagede de skjulte patienter Nogle af de redskaber, der bruges verden over til opsporing og diagnostik af senfølger efter kræft i tarmen, er udviklet i Aarhus og omegn.
Kræftbørn har særlige udfordringer med senfølger Patienter, der får kræft i en alder, hvor de ikke er fuldt udvoksede, reagerer anderledes end voksne. To klinikker i hhv. København og Aarhus specialiserer sig i behandling og forskning i kræftbørns senfølger.
Conevski-sagen er blevet en kamp mellem politi og læger I en ny bog fortæller journalist Anders Lomholt historien om Naum Conevski, der gennem tiden er blevet kaldt ‘Danmarks farligste fange’ og fortsat afsoner sin straf for dobbeltmordet på Femøren i midten af 1980’erne. Dagens Medicin bringer her et uddrag fra bogen.
Der er brug for en ny politisk samtale om sundhed Dansk sundhedspolitik er præget af for mange mavefornemmelser og fokus på de samme sygdomme igen og igen. Der er behov for nye samtalesteder, hvor vi som fagpersoner og sammen med patienter og pårørende kan debattere fremtidens sundhedsvæsen.
Stikpillen: Når tiden ikke slår til Mange af os, der var en del af planlægningen og udførelsen af coronaindsatsen i de første måneder, oplevede en særlig glæde ved arbejdet, idet mange forstyrrende elementer var prioriteret bort. Fejlagtigt blev det forklaret med hjemsendelsen af djøf’ere og administratorer. Jeg mener, at forklaringen lå i, at de mange mindre væsentlige og i mange sammenhænge ligegyldige opgaver blev parkeret og glemt for en stund, skriver Mads Koch Hansen.