Brugen af integrasehæmmere og tenofovir alafenamid i behandlingen af personer med HIV er associeret med øget risiko for forhøjet blodtryk. Det viser et nyt stort studie, offentliggjort i Lancet HIV, der er ledet af australske og danske forskere. Resultatet af studiet peger på, at behandlingen kan lede til forhøjet blodtryk, og at sammenhængen kun delvist forklares ved ændringer i BMI. Selvom behandling af personer med HIV med integrasehæmmere og tenofovir alafenamid kan øge blodtrykket, mener en af forskerne bag studiet...

Forebyggende HIV-behandling leder ikke til eksplosion i andre seksuelt overførte sygdomme Der har eksisteret den bekymring, at forebyggende HIV-medicin kan lede til mere ubeskyttet sex og derved højere forekomst af andre seksuelt overførte sygdomme. Dansk studie viser dog, at det nok forholder sig omvendt, altså at øget seksuel aktivitet leder til brug af forebyggende HIV-medicin.
Skriv en kommentar
Overlæge: Om ikke andet bør risikogrupper tilbydes vaccination mod helvedesild Helvedesild koster samfundet dyrt i sygedage, indlæggelser og lægebesøg. Derfor bør vi i Danmark tilbyde vaccination til i hvert fald risikogrupper, mener overlæge Carsten Schade Larsen, der anbefaler alle over 50 år at lade sig vaccinere.
Skriv en kommentar
SSI-studie: COVID-19-smitte fører ikke til flere alvorlige infektionssygdomme En ny stor registerundersøgelse fra Statens Serum Institut viser, at der ikke var flere voksne, som blev indlagt med alvorlige infektionssygdomme, efter de havde været smittet med COVID-19.
Skriv en kommentar
Konstant monitorering for atrieflimren reducerer ikke risikoen for dødsfald Data fra det længe ventede LOOP-studie viser, at atrieflimren meget effektivt kan opdages og behandles, hvis patienter følges med en implanteret loop-recorder. Men det reducerer ikke risikoen for dødsfald.
Skriv en kommentar
Kæmpe studie af babyhjerter baner vej for ny viden om hjertefejl Verdens største studie af babyhjerter har ført en række nye fund med sig. Flere af børnene i studiet skal følges resten af livet, og projektet skal føre til bedre opsporing og behandling i fremtiden, siger lægerne bag forskningen.
Skriv en kommentar
Hvidovre-læge ny formand for AIDS-Fondet AIDS skal aftabuiseres og forebygges, mener AIDS-Fondet nye formand, overlæge Gitte Kronborg.
Skriv en kommentar
COVID-19-vaccination gavner ved både HIV og diabetes: »Gode nyheder for vores patienter« Både HIV og diabetes kan mindske kroppens immunrespons og respons på vaccinering mod for eksempel COVID-19, men efter tre doser er også denne sårbare gruppe beskyttet, viser nyt dansk studie. Det er en positiv overraskelse, siger forskere.
Skriv en kommentar
Kvinder med HIV er generelt tilfredse med behandlingen i sundhedsvæsenet Kvinder med HIV kan nogle gange være en overset gruppe i sundhedsvæsenet. Alligevel føler kvinderne, at sundhedssystemet tager godt hånd om dem, og at de får den behandling, som de forventer, viser nyt Europæisk studie. Der er dog udfordringer, når kvinderne når overgangsalderen, hvor mange læger måske ikke ved, hvordan de skal vejlede i den periode i livet, siger forsker.
Skriv en kommentar
Danske forskere klar til at tilbyde ny metode: Gør det lettere at teste for HIV, HBV og HCV Forskere fra Hvidovre Hospital har valideret en metode til meget lettere at teste, om risikopersoner er smittet med HIV, HBV eller HCV. Hvis vi har en ambition om at udrydde disse tre sygdomme, skal vi også kunne identificere risikopersoner, der er smittet, og det bliver lettere med denne metode, siger overlæge Mette Pinholt.
Skriv en kommentar
Genetiske tests giver bedre personlig medicin Der findes i dag tests til at forudsige, hvordan personer reagerer på forskellige former for medicin og på forskellige doser af medicin. De genetiske tests kan endda forudsige, om personer vil opleve bivirkninger til medicinen. Man er i stigende grad begyndt at benytte disse tests i udlandet, og det skal vi også til i Danmark, siger forsker.
Skriv en kommentar
Ny professor skal hjælpe i kampen mod flåt-sygdomme Overlæge Anne-Mette Lebech er ny professor på Rigshospitalet og Københavns Universitet. Med sit professorat skal hun finde en ny metode til at opdage og følge borrelia i nervesystemet.
Skriv en kommentar