Maria Rytter har skrevet en bog om NullerBørge
Bogen om NullerBørge udkom i sidste uge og er læge Maria Rytters første udgivelse. Foto: Privat

Læge skriver børnebog, der foregår i kroppen Om tre år er Maria Rytter efter planen speciallæge i almen medicin, og nu kan hun også skrive børnebogsforfatter på visitkortet. Den 36-årige læge har netop udgivet den første bog om ‘NullerBørge’, der bor i navlen, men må flygte, da han bliver fordrevet af feber og baktusser.

Historien om nullermanden NullerBørge, der bor i navlen på en lille pige, har fulgt læge Maria Rytter, lige siden hun var barn. Dengang var det hendes sygeplejerske-mor, der fortalte hende godnathistorier om NullerBørge og både vækkede interessen for kroppen og historiefortællingen.

Det er nu blevet til en børnebog på 70 sider, der i sidste uge landede på hylderne hos landets boghandlere med den 36-årige læges navn på ryggen.

Selvom NullerBørge altså blev opfundet af Maria Rytters mor, så er den nyudgivne historie forfatterens helt egen.

Det er blevet til en humoristisk fortælling om NullerBørge, der må flygte fra sit normale hjem i navlen på pigen Laura, fordi feber betyder, at der er blevet alt for varmt. Undervejs møder han nullerdamen NullerLine, og sammen jagter de en forklaring på symptomerne med baktusserne lige i hælene.

»Flugten fra baktusserne i kroppen fører både til næsen og ørerne og kommer helt tæt på menneskekroppen. I næsen hiver NullerBørge i ét af hårene, og så nyser kroppen, og læseren støder også på både bakterier og en immunhær, og det er nok lægen i mig, der spiller ind dér,« siger Maria Rytter om handlingen.

NullerBørges univers er todelt, idet historien både er en lettilgængelig måde at tale om symptomer og kropsfunktioner på og et underholdende eventyr for børn.

Tæt på kroppen

På hobbyplan har Maria Rytter altid skrevet på ‘et eller andet’ i et dokument på sin computer, men uden at få gjort mere ved det. På den måde lå historien om NullerBørge på hendes harddisk i fire år, fordi hun som mor til tre børn i alderen 2, 6 og 8 år simpelthen manglede tid.

»Men da mine drenge var store nok til selv at skulle vælge godnathistorier, kunne jeg bare mærke, at NullerBørge skulle stå i den bogreol,« siger Maria Rytter.

Til daglig er Maria Rytter ansat på Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital som en del af sin hoveduddannelse i almen medicin. Men det er helt tilfældigt, at det falder sammen med bogens udgivelse.

»Kropsforståelse og at komme helt tæt på kroppen har været drivkraften for mig, mens jeg har skrevet bogen. Jeg har selv brugt det her univers til at forklare ting til mine egne børn, så hvis de f.eks. havde ondt i øret, så var det, fordi NullerBørge var kravlet derop og bankede på trommehinden. Det giver så meget mening at koble historier på symptomer, når man sidder over for et barn, synes jeg,« siger Maria Rytter.

Men først og fremmest skal bogen underholde.

»Det er på ingen måde nødvendigt at være læge for at kunne læse bogen med børn – det er helt klart mest underholdning. Men i et univers, der foregår tæt på kroppen,« siger Maria Rytter.

Målgruppen for bogen er de 5-10-årige. På harddisken derhjemme ligger der nu yderligere tre børnebøger, hvoraf den ene er en fortsættelse af NullerBørges eventyr, samt en halvhistorisk roman, så selvom hun har nok at se til, er det nok ikke det sidste, boghandlerne har set til hendes navn.

Skriv kommentar