1. januar blev Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM) nedlagt på hospitalerne. Modellen har fra mange sider været udskældt for at skabe en alt for bureaukratisk hverdag for medarbejderne på Danmarks sygehuse. Det har dog samtidig været modellen, der i de seneste år har sørget for at skabe nogle klare krav til kvaliteten på centrale områder som rengøring, hygiejne, medicinhåndtering, hjertestopprocedure og ernæringsscreening. Nedlæggelsen af DDKM efterlader en række ubesvarede spørgsmål på bl.a. hygiejneområdet: Hvordan sikrer vi i fremtiden, at hygiejnen på...
Overlæge om patientsikkerhed: Kvalitetssikring uden tung indflydelse fra klinikere er en tabt sag Det er absolut meningsfuldt at hjælpe patienter igennem systemets mangler, mens man venter på sin pension, men vi vil faktisk gerne noget mere. Det skriver overlæge Ingolf Mølle i et svar på Beth Lilja og Torben Mogensens kronik ‘Vi har fejlet big time’ om de seneste 20 års forfejlede arbejde med at højne patientsikkerheden.
Skriv en kommentarDen svære køreplan for kræftpakkerne Pakkeforløbene har gjort underværker for hastigheden af kræftudredning og -behandling. Men ressourceforbruget til at opfylde en fra starten umulig opgave er ved at køre af sporet. Kan vi ikke gøre det mere fornuftigt?
Skriv en kommentar
Man kan sagtens få sjællandske speciallæger til at arbejde 100 km fra Rådhuspladsen uden tvang DEBAT: Ved at øge antallet af praktiserende speciallæger vil man kunne afhjælpe et generelt behov for specialiseret lægehjælp, også i de områder hvor borgerne i dag har langt til behandling, skriver praktiserende neurolog.
2 kommentarerVærktøjskassen er ikke tom: Der findes behandling til patienter med kroniske smerter KOMMENTAR: Mange af de teknikker, vi anvender i specialiseret regi, kan med fordel integreres i almen praksis, skriver en gruppe overlæger i smertefaget.
2 kommentarer
Praktiserende læge: En afvisning af en ambulant patient er et misfoster, der afføder dårlig stemning DEBAT: Mit ønske til den nye reform af sundhedsvæsenet er, at det skal være forbudt at afvise en ambulant henvisning (altså en patient) fra den praktiserende læge til sygehuset, skriver Helene Larsson.
1 kommentar
Lægeforeningen og Apotekerforeningen: Sundhedsvæsenet kan frigøre ressourcer med generisk ordination Debat: Læger vil få mere tid til patientbehandlingen, hvis de ikke skal notere handelsnavne,styrke og pakningsstørrelser, men alene skal forholde sig til aktivstof i lægemidlet, dosis og behandlingens varighed.
Skriv en kommentar
En investering i en kommende kollega er en god og langsigtet investering DEBAT: Vagtdækning med medicinstuderende kan aflaste fast personale og skabe ledere og kommende kolleger, der forstår og kan tilpasse sig kommende generationer af sundhedspersonale, skriver formand for FADLs Vagtbureau.
Skriv en kommentar
DSAM-næstformand: Generisk ordination er nøglen til patientsikkerhed og forsyningssikkerhed DEBAT: I en tid med fokus på effektive arbejdsgange og pres på lægepraksisser er det spild af ressourcer, at læger skal bruge tid på at trykke på de rigtige knapper frem for at behandle patienter. Derfor er det på høje tid, at generisk ordination og moderniseret brug af recepter bliver standardpraksis i Danmark, skriver Maria Krüger.
Skriv en kommentar
En kvalitetsdatabase for kejsersnit er vejen til bedre kejsersnit DEBAT: Kejsersnit et er det hyppigst udførte operative indgreb i Danmark, men der er store mangler i vores viden på området . Vi undrer os derfor over, at vi ikke kan få etableret en kvalitetsdatabase for kejsersnit, skriver to gynækologiske overlæger.
Skriv en kommentar
Vores værktøjskasse til behandling af kroniske smerter er i realiteten tom DEBAT: Mange velmenende sundhedsprofessionelle har forsøgt alverdens ting. Men virkeligheden er, at vi aldrig har kunnet behandle kroniske non-maligne smerter, skriver Thomas Birk Kristiansen.
1 kommentar
Hoveduddannelseslæge i almen medicin: Jeg ville gerne arbejde på Lolland igen, hvis forholdene var til det DEBAT: Alt for længe har arbejdsgivere håbet, at lægedækningen ville løse sig selv. Det gør den ikke. Der er brug for en ny retning med prioriterede hoveduddannelsesforløb, strategisk rekruttering og menneskelige rammer, skriver Lui Näslund Koch.
Skriv en kommentar