Allan Flyvbjerg

Flyvbjerg efter nye GLP-1-afsløringer: Det er helt sindssygt Forskerne bag endnu et sikkerhedsstudie fremlagde torsdag aften resultater, der tyder på en række overraskende fordele ved blodsukkerregulerende midler. »Det åbner en helt ny æra,« konkluderer professor Allan Flyvbjerg, Steno Diabetes Center Copenhagen.

LISSABON (Dagens Medicin) – Torsdag aften kunne forskerne bag det store GLP-1-sikkerhedsstudie Exscel lægge deres resultater frem ved EASD-kongressen, der i disse dage løber af stablen i Lissabon. Og resultaterne er yderst opløftende.

Som det fjerde ud af fire studier af sin type viser det, at denne gruppe af stoffer er sikkert at bruge til personer med type 2-diabetes, hvilket FDA, den amerikanske fødevare- og lægemiddelforvaltning, havde bedt producenterne om at bevise.

Derudover kunne studiet, der undersøgte GLP-1-recepteragonisten Exenatide fra AstraZeneca, vise, at stoffet giver en signifikant lavere dødelighed end placebo.

Exscel-studiet er ligesom de andre tre studier af sin type – Elixa, Leader og Sustain-6 – iværksat på baggrund af en mistanke om, at de blodsukkerregulerende GLP-1-receptoragonister kunne give hjertekar-problemer med døden til følge eller ikke-dødelige blodpropper i hjerne eller hjerte.

Med fremlæggelsen af Exscel-studiet torsdag aften er den mistanke således blevet afkræftet af fire forskellige studier, der har undersøgt fire forskellige GLP-1-receptoragonister fra forskellige producenter.

Flere af studierne har sågar vist, at de medfører en nedsat risiko for de komplikationer, som der var mistanke om, at de kunne give og en nedsat risiko for død som følge af hjerte-kar-problemer isoleret set, ligesom flere af dem har påvist en nedsat risiko for at dø i det hele taget i løbet af forsøgsperioderne, der alle har løbet i flere år.

Et sindsygt gearskifte

»Det er i virkeligheden et helt sindssygt gearskift i behandlingen af personer med type 2-diabetes,« siger Allan Flyvbjerg, professor og leder af Steno Diabetes Center Copenhagen.

»Vi har at gøre med en gruppe lægemidler, hvor der var mistanke om, at de havde bivirkninger, der slog folk ihjel. Nu viser det sig, at bivirkningerne kan redde folk fra at dø.«

Ser man på det netop fremlagte Exscel-studie viser det, at den undersøgte GLP-1-receptoragonist nedsætter risikoen for at dø. Samtidig tyder det på, at det giver positive effekter på både hjerte-kar-dødelighed isoleret set og hjerte-kar-dødelighed eller en ikke-dødelig blodprop i hjerne eller hjerte. På disse parametre er effekten dog lige akkurat ikke statistisk signifikant.

Ser man samlet set på de fire studier, der varierer en smule i design, og sværhedsgraden af hjertekar-problemer hos forsøgspersonerne, man har undersøgt flere tusinde diabetes-patienter i en årrække, er billedet dog tydeligt. GLP-1-receptor-agonister som klasse har positive og signifikante effekter på alle tre undersøgte parametre.

Positiv effekt på både hjerte-kar og diabetes

En meta-opgørelse, som forskerne bag Exscel-studiet fremlagde torsdag på baggrund af de fire studier som helhed, viser således, at GLP-1-receptoragonisterne som gruppe nedsætter risikoen for død som følge af hjerte-kar-sygdom eller en ikke-dødelig blodprop i hjerne og hjerte med 12 pct. Risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom isoleret set nedsættes med 13 pct. Og risikoen for at dø i det hele taget nedsættes med 12 pct.

»Det åbner for en helt ny æra indenfor behandling af såvel blodglukose som de associerede hjertekar problemer hos personer med type 2-diabetes,« siger Allan flyvbjerg.

»Hvor man tidligere var urolig for, om diabetes-medicin kunne give hjerte-kar problemer, kan man i dag give medicin, som har en positiv effekt på både hjerte-kar og diabetes. det er godt nyt for nye behandlingsmuligheder for diabetologer og kardiologer. Og vigtigst af alt er det godt nyt for patienterne.«

Kommentarer

Skriv kommentar