Selvom Skat nu har lukket et lukrativt skattehul, er der stadig gode penge at hente ved at arbejde som læge i Norge. Hvis man altså orker at sætte sig ind i de indviklede skatteregler. Hvis man som læge er villig til at hive en måned ud af kalenderen og sætte sig ud i en almen praksis i en af de tyndt befolkede egne i Norge, er der stadig rigtig gode penge at hente i Norge.
»Vi har flere gode vikariater lige nu, hvor man kan tjene 150.000 kr. om måneden, og som er fagligt udfordrende,« fortæller Søren Gaun, lægefaglig direktør i vikarbureauet Medflex, der siden 2010 har sendt danske læger til vikariater i almen praksis i Norge. For en yngre læge kan det være helt op til tre-fire gange så meget som lønnen herhjemme.
Derfor kan det sagtens betale sig, selvom man nu skal betale skat af den del, der udbetales af Rikstrygdeverket, mener Kurt Holm Hansen fra det statsautoriserede revisionsfirma rkholm, der hjælper mange læger med deres selvangivelse.
»Der er mange steder, man kan tjene meget, og man kommer aldrig til at betale mere skat af det, end man betaler i Danmark. Derfor kan det stadig godt betale sig at arbejde i Norge. Det er bare ikke skatten, der gør det mere, men de høje indkomstmuligheder,« siger Kurt Holm Hansen.
Lønnen kan stige endnu mere
Og måske har lønningerne til de danske læger endda ikke toppet endnu, mener man i den norske lægeforening.
»I nogle af de områder, hvor det er svært at rekruttere læger, har den gunstige beskatning betydet, at man ikke behøvede at tilbyde så høj løn, som man nu kan blive nødt til, når indtægten beskattes. Det, der er interessant for lægen, er jo, hvor meget han får ud af det,« siger Trond Egil Hansen, formand for den norske Allmenn Legeforening.
Han tror derfor, at danske læger nu bliver endnu dyrere at rekruttere, hvilket set med norske øjne er en glidebane.
»Det er et problem for os, at mange kommuner synes at have større betalingsvilje til at skaffe udenlandske vikarer end til at betale en fast norsk læge. Vi vil jo hellere have fastansatte, så befolkningen ikke skal se en ny læge, hver gang de går til lægen,« siger Trond Egil Hansen.
Uenighed om efterspørgsel
Det kan være, at det ønske kommer til at gå i opfyldelse. I hvert fald oplever Søren Gaun fra vikarbureauet Medflex, at det tynder lidt ud i de danske vikarstafetter, som nordmændene kalder dem. Han mærker, at interessen for vikariater i Norge er stærkt faldende alene på grund af skattereglerne.
»Lægerne vil ikke risikere at komme i problemer med skattevæsenet ved at arbejde i Norge, og derfor har vi færre, der ønsker at arbejde i Norge. Det er simpelthen for besværligt,« siger Søren Gaun, der påpeger, at Danmark rent faktisk vil tabe på det, hvis danske læger fravælger et ophold i det norske.
»Konsekvensen af de færre danske læger i Norge er, at danske skattemyndigheder går glip af millioner i skatteindtægter, fordi lægerne ikke tager af sted,« siger Søren Gaun.
Hos vikarbureauet Nordvik, der også formidler lægevikariater i norske kommuner, har man dog den modsatte oplevelse af situationen.
»Aktiviteten er øget med 30 pct. fra 2010 og til nu,« oplyser direktør Mikael Palm i en mail.