Bent Deleuran er ny professor i inflammationssygdomme Bent Deleuran er tiltrådt som professor i inflammationssygdomme på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Han skal fordele sin arbejdstid mellem patientkontakt og forskning i immunsystemet.

Hvordan har molekyler indflydelse på immunologiske sygdomme, og hvordan bliver man en glad kroniker uden symptomer? Det har Bent Deleuran tænkt sig at undersøge nærmere i sin nye stilling som professor på Institut for Biomedicin,

Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, som han tiltrådte den 1. januar 2018.

Som professor i inflammationssygdomme skal Bent Deleuran arbejde med de betændelsessygdomme, der udvikler sig til kroniske eller livstruende lidelser som kræft, gigt og astma. Arbejdstiden er delt i to, hvilket betyder, at han både skal se de kronisk syge patienter i øjnene, men også forske i patienternes immunsygdomme.

Det skriver Aarhus Universitet på sin hjemmeside

»Jeg er især interesseret i det, der hedder basalforskning, hvor man kigger på molekyler, og hvordan molekyler opfører sig ved immunologiske sygdomme. Denne forskning er svær at foretage på sygehuset, men det er universiteterne til gengæld ofte gode til. Så det er en ideel ting at kunne sidde begge steder. Jeg kan sidde med en patient på sygehuset og kan bagefter gå over ved siden af og lave den tilhørende basalforskning. Hvis jeg kun var blevet ansat på sygehuset, så kunne det godt blive kompliceret. Sygehuse har ikke altid de samme faciliteter som universiteter, når det gælder kompliceret celleforskning,« siger Bent Deleuran.

Bent Deleuran er uddannet ved Aarhus Universitet og har været ansat som overlæge i reumatologi på flere sygehuse i Danmark, og har tidligere været professor MSO. Han har desuden arbejdet et år ved Kennedy Institute of Rheumatology i London.

»Happy chronics«

Bent Deleuran har bl.a. brugt sin stilling på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital til at forske i begrebet ‘happy chronics’. Her undersøger han, hvordan patienter med en kronisk sygdom undgår, at deres tilstand bliver forværret, og hvordan de bliver en ‘glad kroniker’.

»Man har talt meget om, hvordan man kan forhindre en sygdom. Vi ser mere på, hvad man kan gøre for, at folk ikke bliver mere syge. Problemet er jo, at mange gigtsygdomme som regel kommer af, at man ryger for meget. Hvis man får konstateret gigt som 50-årig, så er det for sent at lave om på det faktum, at man røg som ung. Frem for denne tilgang kaster vi os i stedet ud i at undersøge, hvordan man bliver en glad kroniker uden symptomer,« siger Bent Deleuran.

Mere viden om immunsystemet

Forskning i immunsystemet kan på sigt bidrage til en bedre forståelse af immunsystemets funktion, hvilket er vigtigt for at få indsigt i de processer, der styrer immunsystemet. Denne slags viden kan føre til, at man i fremtiden kan tilbyde patienter en bedre behandling, f.eks. i form af personlig medicin. Og det er netop denne slags opdagelser Bent Deleuran håber på at kunne bidrage til.

»Min forhåbning med denne stilling er, at vi lærer at forstå nogle ting bedre, som patienterne kan få glæde af. Jeg håber, vi vil kunne udnytte vores viden bedre,« siger Bent Deleuran.

Skriv kommentar