Praktiserende læger får nye anbefalinger for valg af blodsukkerregulerende medicin til behandling af patienter med type 2-diabetes. Anbefalingerne indgår i Den Nationale Rekommandationsliste fra Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF) under Sundhedsstyrelsen, som understreger, at der ikke er tale om en egentlig behandlingsvejledning, men derimod en støtte til valg af lægemidler inden for de syv forskellige lægemiddelgrupper: Biguanider (metformin). β-cellestimulerende midler (meglitinider og sulfonylurinstoffer). Glitazoner (pioglitazon). Dipeptidylpeptidase 4 (DPP-4)-hæmmere. Natrium-glukose co-transportor 2 (SGLT-2)-hæmmere. Glukagon-lignende-peptid 1 (GLP-1) receptoragonister. Basal insuliner. Inden for...

Studie: Kontinuerlige blodsukkermålere giver markant bedre blodsukkerkontrol hos personer med type 2-diabetes Dansk forskning viser, at kontinuerlige blodsukkermålere til personer med type 2-diabetes med behov for insulin giver voldsom forbedring. Blodsukkermålere bør være standard til en større gruppe personer med type 2-diabetes, siger forskningsleder Kirsten Nørgaard.
Skriv en kommentar
Undersøgelse: Flere end 8 ud af 10 diabetikere er tilfredse med deres Steno-center Ny undersøgelse blandt danskere med diabetes viser, at der er stor tilfredshed med behandlingen på Steno Diabetes-centrene, men også hvor der er rum til forbedringer. Undersøgelsen peger også på, at mange slås med diabetesstress, og at kvinder og piger kæmper mere med trivslen end mænd og drenge.
Skriv en kommentar
Komorbide patienter med type 2-diabetes kan gøre valget af farmakologisk behandling kompliceret LÆGEDAGE: Behandling af type 2-diabetes drejer sig om meget mere end behandling af type 2-diabetes. Sagerne bliver derfor også mere komplekse, når praktiserende læger ringer til de endokrinologiske afdelinger for at få råd. Kursus på Lægedage tager emnet op.
Skriv en kommentar
Forslag fra Medicintilskudsnævnet møder massiv kritik fra PLO og Diabetesforeningen Medicintilskudsnævnet har anbefalet at ændre i tilskudsordningen vedrørende GLP-1-analoger til danskere med type 2-diabetes. Både Praktiserende Lægers Organisation og Diabetesforeningen advarer kraftigt mod konsekvenserne.
2 kommentarer
Bedre databrug fra forløbsplaner skal gøre det lettere for praktiserende læger at spotte type 2-diabetes Et nyt projekt fra Steno Diabetes Center Copenhagen med indtil videre 19 deltagende lægepraksisser skal øge brugen af data fra forløbsplanerne til at sikre bedre behandling til patienter med type 2-diabetes i almen praksis. Data findes, men brugen af dem skal optimeres til at højne behandlingskvaliteten, siger projektleder.
Skriv en kommentar
Formand for Medicintilskudsnævnet: Vores opgave er at fremme en rationel anvendelse af lægemidler i Danmark I sidste uge fik Medicintilskudsnævnet kritik fra flere sider for at anbefale en afskaffelse af det klausulerede tilskud til diabetesmedicin, som 87.000 danskere har fået ordineret. Ser man alene på de kriterier, som gælder for medicintilskud, var beslutningen dog relativt ligetil, lyder det fra Medicintilskudsnævnets formand.
4 kommentarer
Medicintilskudsnævnet vil fjerne tilskud til populær diabetesmedicin Lægemidlet Ozempic har de seneste år vundet stor udbredelse blandt patienter med type-2 diabetes herhjemme med et stort hul i statskassen til følge. Nu foreslår Medicintilskudsnævnet en bortskaffelse af det klausulerede tilskud til GLP-1 analoger og dermed et medicinskifte for mange tusinde danskere. Både DSAM og Endokrinologisk Selskab ærgrer sig over udviklingen.
1 kommentar32 lægeklinikker har fået brev: Region Nordjylland kæmper for at holde eksplosive udgifter til diabetesmedicin nede Alene i år ventes Region Nordjylland at have udgifter for 100 mio. kr. til diabetesmedicin, som indeholder GLP-1 receptoragonisten semaglutid. Det har fået regionen til at holde et vågent øje med receptblokkene i almen praksis.
1 kommentar
»Moderne diabetesmedicin har gjort det meget sjovere at være diabetesprofessor i dag« Antallet af mulige behandlinger til personer med type 2-diabetes er eksploderet, og derfor er det meget lettere at behandle patienter i dag sammenlignet med for 20 år siden. Men det kræver også, at vi på tværs af sektorer løfter opgaven med at få alle patienter i den bedst mulige behandling, siger overlæge og professor Tina Vilsbøll.
Skriv en kommentar
Problemer med indberetning skal mindskes i ny diabetesdatabase: »Nu starter vi på en frisk« Dansk Voksen Diabetes Database og Dansk Register for Børne- og Ungdomsdiabetes har netop udgivet deres årsrapport for 2021-2022, og der er både blomster og tidsler i læsningen. Diabetesforeningen vil have mere styr på indberetning af data, og det kommer der også i en ny diabetesdatabase, siger forskningsleder og overlæge Peter Rossing, der er en del af formandskabet bag rapporten.
Skriv en kommentar
Diabetesprojekt tager et tværsektorielt populationsansvar Et tværsektorielt samarbejde i hovedstaden er lykkedes med at skabe et tættere samarbejde om borgere med type 2-diabetes. Sammen har parterne taget et populationsansvar, hvor specialisternes viden på hospitalet bliver bragt ud til almen praksis og kommuner. Metoden kan med fordel tages op i sundhedsklyngerne og udbredes til andre sygdomsområder.
Skriv en kommentar