Hospitalerne producerer 4,4 ton affald i timen – nu skal det sorteres

I privaten er vi i fuld gang med grønne poser og sorte spande, og fra nytår skal danske erhvervsvirksomheder også sortere husholdningslignende affald. Det gælder også sundhedsvæsenet. Dagens Medicin har taget temperaturen på, hvordan det går med sortering og genanvendelse af affald på hospitalerne.

*|INTERESTED:Temaer:Diabetes|*

Kronisk inflammation ved type 2-diabetes bidrager til risiko for komorbiditeter

Danske forskere har kortlagt, hvordan niveauerne af forskellige inflammationsmarkører er koblet til risikoen for udvikling af komorbiditeter ved type 2-diabetes. Kan vi medicinsk dæmpe inflammationsniveauet, kan vi muligvis også bremse progressionen af forskellige komplikationer relateret til diabetes, siger forsker.

Annonce

Ad

Type 1-Diabetes: Markant fald i langtidsblodsukker ved brug af pumpeteknologi

En stor gennemgang af data fra den virkelige verden viser, hvad effekten af den udbredte brug af pumpeteknologi til voksne med type 1-diabetes i Danmark har været. Kvinder har større gavn af pumpeteknologi end mænd, viser studiet, og så ser det ud til, at effekten på langtidsblodsukkeret er lige god mellem lavt- og højtuddannede.

*|END:INTERESTED|* *|INTERESTED:Temaer:Psykiatri|*

Stigning i brug af psykofarmaka blandt børn og unge efter pandemien

Børn og unge rapporterede selv, at de oplevede nedsat mental trivsel under pandemien. Nu viser ny forskning, at det også kan ses i forbruget af psykofarmaka og antallet af nye diagnoser med psykiatriske lidelser. Vi skal være opmærksomme på de her børn, siger forsker.

Annonce

Ny hjælp til patienter med selvskade i Region H

På et nyt afsnit vil Region Hovedstadens Psykiatri fra marts tilbyde et intensivt 12-ugers forløb til voksne patienter med selvskade. Tilbuddet er i første omgang målrettet patienter med borderline personlighedsforstyrrelse og eventuel komorbid PTSD, der ikke har haft succes med ambulante behandlingstilbud.

*|END:INTERESTED|*

Aarhus er bedst til Hjerte-Kar: »Vi kan bedre og mere fokuseret bruge data til at forbedre os«

Efter nogle turbulente år med organisatoriske ændringer og udskiftninger og konstitueringer i ledelsen, er det nu tid til konsolidering. To cheflæger og seks nyudnævnte ledende overlæger på Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital skal sammen med naboerne på Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi arbejde for at fastholde og forbedre de resultater, der placerer AUH som landets bedste hospital til hjerte-kar-sygdomme.

Annonce

­Akutmedicinere risikerer at brænde ud

Den 34-årige akutmediciner Emil Ejersbo Iversen har selv prøvet at være presset ud i sygemeldinger på grund af ekstremt arbejdspres. Nu arbejder han fagpolitisk med at forbedre arbejdsforholdene på landets akutmodtagelser, inden det får konsekvenser for patientsikkerheden.

Ad

Region Midtjylland og PLO indgår aftale om lægevagten

Efter mange og lange forhandlinger er Region Midtjylland og de Praktiserende Lægers Organisation endelig nået til enighed om en ny aftale for lægevagten. Den nye aftale medfører blandt andet, at regionen overtager ansvaret for lægevagten om natten.

Helene Probst: »Vi står på kanten til en ny tid i vores sundhedsvæsen«

Efter at have tilbragt det meste af karrieren i helikopterperspektiv vil Helene Bilsted Probst tættere på den kliniske hverdag. Det kommer hun nu med jobbet som lægefaglig koncerndirektør i Region Midtjylland. Selvom hun ved, at der er meget, hun skal lære i sit nye job, skorter det ikke på ambitioner i forhold til at være med til at omstille sundhedsvæsenet.

Ad

Annonce

PLO-formand kobler af med klassikere og nordisk litteratur

KULTURKANYLEN Jørgen Skadborg, formand for PLO, bruger litteratur til at slappe af og få et indblik i, hvordan andre mennesker lever og tænker. Han holder særligt af at læse klassikere som Ernest Hemingway og ny nordisk og dansk litteratur.

Ad

Regioner skal ind i klimakampen

Fra 1. januar er alle hospitaler forpligtet til at sortere deres affald. Mens man i nogle regioner først nu skal til at søsætte pilottest, er man andre steder væsentligt længere fremme. Men ingen steder er man i mål.

Godt nytår

Forhåbentlig bliver 2023 året, hvor de faglige og videnskabelige organisationer ‘bider til bolle’, men det kræver, at politikerne starter.

Paradigmeskiftet kræver ledelsesmæssigt mod, skærpet bevidsthed og langsigtet investering i kompetenceløft

Det nye ledelsesparadigme spirer på sygehusene. Lad os få gang i videndelingen omkring både det bøvlede og det håbefulde, som kan supplere regeringens kommissioner med konkrete bud på, hvordan et frisat offentligt sundhedsvæsen kan se ud. Sygehuse fyldt med ildsjæle, selvstændige, beslutningsdygtige og meget veluddannede medarbejdere er det oplagte udviklingslaboratorium, skriver Marie Storkholm, cheflæge og ledelsesforsker. 

Sundhed er en investering, ikke en udgift

Der er behov for, at vi ændrer måden, vi taler, tænker, praktiserer og handler i relation til sundhed, sygdom og trivsel, hvis vi skal lykkes med et borgernært, sammenhængende sundhedsvæsen, der fokuserer på og skaber en sundere befolkning.

Glem ikke de sjældne, men samlet set hyppige sygdomme

Der er store både menneskelige og samfundsmæssige gevinster at hente ved en hurtig, korrekt og effektiv diagnostik og behandling af de 6-8 pct. af befolkningen, der lever med en sjælden sygdom, skriver læge og strategisk rådgiver Jonas Hink.

Se flere jobs