Nyt præparat sænker kolesterol mere effektivt end statiner Eksperimentelt lægemiddel kan blive middel til at sænke LDL-kolesterol hos patienter, der ikke kan tåle statiner.

En ny klasse af kolesterolsænkende præparater kan blive et vigtigt alternativ til de udbredte statiner. Det viser lovende resultater fra et fase 1 forsøg, der er offentliggjort i tidsskriftet Lancet, hvor en enkelt dosis af RNAi-præparatet ALN-PCS halverede LDL -kolesterol i raske forsøgspersoner.

Resultaterne åbner vejen for RNA interferens (RNAi) som terapeutisk behandlingsmulighed mod forhøjet kolesterol, enten alene, eller i kombination med statiner.

ALN-PCS virker ved at blokere for dannelsen af proteinet PCSK9, der normalt ødelægger LDL-receptorer i blodet. Genetiske studier har vist, at mutationer i PCSK9, der øger koncentrationen eller aktiviteten af proteinet, leder til en forøget mængde af LDL i blodet, mens mutationer, der hæmmer aktiviteten, sænker LDL mængden i blodet. Tidligere studier har samtidig vist, at statiner øger produktionen af PCSK9, hvilket kan medføre nedsat aktivitet af statiner.

Forskerne undersøgte 32 raske forsøgspersoner i alderen 18-65 år med mild-moderat LDL kolesterol, der enten fik placebo, eller én af seks forskellige intravenøse doser af ALN-PCS.

Infusion af ALN-PCS gav en hurtig dosis-afhængig formindskelse af PCSK9, hvor højere doser gav en længerevarende effekt. Den højeste dosis var forbundet med et gennemsnitligt fald i PCSK9 på 70 pct. og et fald i LDL kolesterol på 40 pct. i forhold til placebo. Til sammenligning giver statiner et drop i LDL kolesterol på gennemsnitligt 36-53 pct. i forhold til placebo. ALN-PCS var generelt veltolereret uden alvorlige bivirkninger.

PCSK9-blokering kan blive en vigtig metode til at sænke LDL kolesterol i patienter, der ikke kan tåle statiner, eller i kombination med statiner, håb om at opnå endnu bedre effekt af statinernes virkning.

Studiet er det første, der viser en klinisk effekt af et RNAi præparat på LDL-kolesterol. Næste skridt bliver at undersøge langtidsbivirkninger og tolerance af forskellige doser af ALN-PCS i forskellige patientgrupper herunder patienter på statiner og hos statinresistente patienter.

The Lancet, Online: Effect of an RNA interference drug on the synthesis of proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 (PCSK9) and the concentration of serum LDL cholesterol in healthy volunteers: a randomised, single-blind, placebo-controlled, phase 1 trial

Skriv kommentar