Meget i hospitalernes værktøjskasse af udstyr og interventioner er ikke afprøvet i kliniske forsøg før brug. Og det er et stort problem. Det siger professor og overlæge i intensiv-medicin ved Rigshospitalet Anders Perner i relation til debatten om forskningsmidler til uafhængig forskning. Han synes, at de manglende forsøg står i skærende kontrast til, at udviklingen af nye lægemidler er underlagt en virkelig stringent lovgivning. »Langt størstedelen af alle interventioner såsom træning, ergoterapi, samtaleterapi, kirurgi og invasive procedurer bliver ikke afprøvet i forsøg,...

Evidensen i sundhedsvæsenet halter Det vrimler med anbefalinger, guidelines og retningslinjer i sundhedsvæsenet. Men faktisk er der meget ringe evidens for store dele af aktiviteten, fortæller tre overlæger, ligesom ressourcespildet vurderes til at være stort. Danske Regioner planlægger topmøde om forskning.
Skriv en kommentar
Truet efter banebrydende forskning: »Jeg håber, du sover godt om natten« Den forskning, som professor og overlæge på Rigshospitalets intensivafdeling Anders Perner har stået i spidsen for, har reddet tusindvis af liv og sparet mange penge. Den har også nappet hans barnetro og gjort ham en kende kynisk.
Skriv en kommentar
Fagligt parløb skabte intensiv forskningskultur Mens Anders Perner har forsket, har hans chef Jan Bonde sørget for, at han kunne gøre det på et niveau, der har givet international genlyd. Det handler om tillid og samarbejde, siger Jan Bonde. Og så også lidt om ambitioner.
Skriv en kommentar
Derfor er CRIC i verdensklasse Forskerne tester etablerede behandlinger på meget vanskelige patienter inden for et felt, hvor der i udpræget grad mangler evidens for effekten. Sådan lyder vurderingen fra Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, der har ansvaret for Novo Nordisk Fondens bevillinger til sundhedsvidenskabelig forskning.
Skriv en kommentar
Pernille Bække fik tilbudt sin drømmestilling i Grønland: Nu advarer hun andre om at tage af sted uden kontrakt Først et par uger efter, at 30-årige Pernille Bække var begyndt i sin drømmestilling som ledende regionslæge i Kujataa i Sydgrønland, fik hun besked om, at der var begået en administrativ fejl, der gjorde hendes ansættelse ugyldig.
3 kommentarer
Nekrolog over en anakronisme Efter 17 års kåringer af Danmarks Bedste Hospitaler er projektet blevet overhalet af udviklingen. Det betyder, at vi ikke længere kan stå fagligt inde for kåringerne. Derfor blev kåringen af Danmarks Bedste Hospitaler 2024 også den sidste.
1 kommentar
Sløseri med lægekontrakter i Grønland skaber frustration og utryghed Flere danske læger kritiserer, at de først modtager deres ansættelseskontrakt længe efter, at de er begyndt deres stilling i Grønland. At de forsinkede kontrakter kan føre til ubehagelige overraskelser, er 30-årige Pernille Bække et eksempel på. Ifølge Jesper Johansen Meisner, forhandlingschef hos Yngre Læger, er der tale om en klar overtrædelse af medarbejdernes rettigheder.
1 kommentar
Forskningschef i Kræftens Bekæmpelse: Der er brug for at gentænke adgangen til registerdata Engang var Danmark blandt verdens bedste til registerforskning. Sådan er det ikke længere. Skal udviklingen vendes, skal forskere have nemmere og hurtigere adgang til registerdata, mener forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Mads Melbye.
1 kommentar
Triptaner er bedst til anfaldsbehandling, viser stort migrænestudie Et nyt stort studie med danske forskere i spidsen har sammenlignet effekten af lægemidler mod migræneanfald. Fire triptaner er særligt effektive og ifølge forskerne bør studiet føre til ændringer i behandlingen af migræne.
Skriv en kommentar
Camilla Rathcke advarer mod at skabe konflikt mellem regioner Regeringens forslag om at samle Region Sjælland og Region Hovedstaden under én region er på tide og kan løse problemer med lægedækningen, vurderer Lægeforeningens formand.
1 kommentar
Opdagelsesrejsende med kurs mod et grønnere sundhedsvæsen Det tager tid at styre en supertanker som sundhedsvæsenet i en mere bæredygtig retning. Det ved Susanne Backer, chefkonsulent i cirkulær økonomi i Region Midtjylland, alt om. Siden 2016 har hun været med til at sætte kursen for sundhedsvæsenets rejse mod en grønnere fremtid, og selvom det går langsomt, er kursen den rigtige.
Skriv en kommentar