Disse læger skal placere Danmarks partikelkanon

Disse læger skal placere Danmarks partikelkanon Sundhedsstyrelsen har udpeget fem internationale eksperter til at rådgive om placeringen af et dansk anlæg til partikelterapi.

Efter godt ét års ventetid har Sundhedstyrelsen nu sat navn på de fem internationale eksperter, der skal rådgive styrelsen om placeringen af et dansk anlæg til partikelterapi. 

I udvalget sidder en brite, to tyskere, en amerikaner og en schweizisk læge, og over de næste måneder skal de gennemlæse og vurdere de to ansøgninger fra Aarhus og Rigshospitalet, der begge har ansøgt om at bygge anlægget, der har en pris i omegnene af én mia. kr.

»Med panelet har vi fået en håndfuld eksperter der tilsammen repræsenterer årtiers både praktisk og videnskabelig erfaring med partikelterapi, og som blandt dem har erfaring med opbygning og drift af partikelanlæg, og erfaring med visitation og behandling til partikelbehandling,« siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, overlæge, ph.d. Søren Brostrøm, der er ansvarlig for koordinationen af ekspertpanelets arbejde.

Eksperterne er valgt fra en bruttoliste med uvildige eksperter, som de to kandidater – Aarhus og Rigshospitalet – har udpeget, og ifølge Søren Brostrøm, er det et udvalg med fagligheden i højsædet.

»Panelets medlemmer har alle betydelig forskningserfaring på området, og har desuden tidligere erfaring med bedømmelse af lignende ansøgning og rådgivning afmyndigheder, så alt i alt kan vi ikke være bedre tjent,« siger han.

Eksperpanelet holder sit første møde i København den 8.–9. oktober, og det forventes at panelets rapport ligger klar i februar 2013.

Hovedstaden vil have kanon – uanset hvad
Anlægget bliver landets første til behandling af særlige kræfttilfælde.

Kanonen kan nemlig ramme en kræftsvulst med millimeters præcision, og det gør behandlingen langt mere skånsom end stråleterapi og særligt velegnet til behandling af kræftsyge børn samt kræftformer i hoved- og halsregionen.

Da der er gået næsten et år, siden Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital sendte deres ansøgning til Sundhedsministeriet, har de to bejlere til kanonen fået mulighed for at indsende reviderede ansøgnininger.

Den mulighed brugte Rigshospitalet i juni til at skære 75 pct. af prisen for et anlæg i hovedstaden fra 1,2 mia. kr. til 300 mio. kr, da sygehuset i stedet ville satse på en ny, meget mindre og langt billigere model af partikelkanonen, der er på vej på markedet.

Senere samme måned meddelte Region Hovedstaden at den – uanset udfaldet af ekspertpanelets arbejde – vil investere i en partikelkanon.