Avisoverskrifter, hvor sygehuse udnævnes til ’dræberhospitaler’ eller hænges ud for at lave fejl og patientskader, ses ikke helt sjældent i forbindelse med de nye målinger af dødelighed (hospitalsstandardiserede mortalitetsrater (HSMR)) og patientskader (Global Trigger Tool (GTT)). Men trods risikoen for misforståelser i pressen kommer vi ikke uden om de nye tal. De er helt nødvendige instrumenter til monitorering af kvalitet og patientsikkerhed. De er uundværlige styringsredskaber for sundhedsvæsenets ledere, og de er med til at motivere til forbedringer. I 2007...

Det andet offer i sundhedsvæsenet Når en borger eller patient skades i sundhedsvæsenets varetægt, er sundhedspersonalet et potentielt ‘andet offer’, og der er behov for langt større fokus på det andet offer. Vi skal passe på dem, der passer på os, skriver Inge Kristensen.
Skriv en kommentar
Kan gode løsninger også være dårlige? P.t. er vi ved at lave en ny sektor: hospitalsbehandling i eget hjem vinder frem, sammen med digitale løsninger til træning, ‘skærmbesøg’ etc. Tiltagene er gode og løser – måske – bemandingsudfordringer og – måske – er de også lige så gode som den eksisterende standardbehandling. Vi ved det bare ikke, og vi ruller det ud uden at have robuste arbejdsgange, og uden at de er tænkt sammen med det resterende sundhedsvæsen, skriver Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Skriv en kommentar
Enkle digitale greb kan spare tid i sundhedsvæsenet Der er flere gode eksempler på, at når vi skaber digitale brugerflader, der er enkle, logiske og ligetil for sundhedspersonalet, så anvendes de digitale redskaber mere og bedre.
1 kommentarLidt på tværs i rimelighedens navn Sikkerhed i behandling er i alles interesse, men et tilhørende krav savner logik og kan udpege lægen som syndebuk.
Skriv en kommentarPatientombuddet er for passivt Patientombuddet kunne sagtens bruge erfaringerne fra de utilsigtede hændelser langt mere effektivt, sådan at flere patienter kunne undgå unødige skader.
Skriv en kommentar
Kvalitet og sikkerhed skal prioriteres over alt andet Britisk hospitalsskandale er udgangspunktet for en ny rapport, der for første gang giver en samlet ’opskrift’ på, hvordan vi kan skabe fremtidens patientsikre sundhedsvæsen
Skriv en kommentarJo, HSMR-tal fortæller faktisk noget om sygehuskvalitet DEBATINDLÆG: Hvad skal borgerne bruge offentliggjorte, standardiserede dødelighedsrater til, hvis de ikke siger noget om kvaliteten?
Skriv en kommentarEt dårligt mål for kvalitet på sygehusene DEBATINDLÆG: Det er forkert at anvende ’hospitals standardiseret mortalitets rate’ som et mål for kvaliteten, da de fleste patienter, som dør, er indlagt til palliativ eller terminal behandling, og det fremgår ikke af slut-diagnosekoden
Skriv en kommentar
I lyset af Region Østdanmark: Brystkirurgi skal forblive et selvstændigt fagområde DEBAT: Hvis Danmark også i fremtiden skal ligge i toppen på brystkræftområdet, er det vigtigt at huske, at brystkirurgien skal forblive et selvstændigt fagområde, og at centralisering og nærhed godt kan gå hånd i hånd, skriver Henrik Flyger, cheflæge, Afdeling for Brystkirurgi på Herlev og Gentofte Hospital.
Skriv en kommentar
Lægeforeningen: ADHD- og autismeklinikker er en dårlig idé, men reaktionen vidner om lys forude DEBAT: Hvis vi kan blive enige om at styrke den samlede behandlingskapacitet i psykiatrien, i stedet for at fortsætte med splittede, kortsigtede løsninger, har vi virkelig mulighed for at skabe noget varigt og meningsfuldt for vores patienter, mener Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen.
Skriv en kommentar