En helt særlig styrke ved det danske sundhedsvæsen er vores evne til at forbedre behandlingsformer gennem brugen af sundhedsdata. På sygehuse og hos de praktiserende læger indsamles der informationer om patienterne, og en del af disse informationer bruges bl.a. til forskning, som kan opdage og udvikle nye behandlingsmetoder eller aflive myter om sammenkædninger af levevis og sygdomsudbrud. Og når en patients oplysninger gives forsvarligt videre fra en læge til en anden, undgår patienten at fortælle sin sygdomshistorie om og om...

Gevinsterne ved forskning overgår langt de få uheldige sager Muligheden for at anvende data fra sundhedsvæsenet til forskning og kvalitetsudvikling baseret på registre er meget væsentlig. Registerforskning redder liv.
Skriv en kommentar
Hvem vil låne osteoporoseforeningen en regnemaskine? I kølvandet på Dagens Medicins nylige tema om Osteoporose, skriver bestyrelsesmedlem i PLO og praktiserende læge Trine Jeppesen, at der er behov for realisme i de tidlige indsatser overfor store folkesygdomme. Skal man, som Osteoporoseforeningen i temaet er fortaler for, forsøge at opspore alle OP-patienter, vil det i teorien beslaglægge en tredjedel af almen praksis, skriver hun.
5 kommentarer
Er der varig immunitet efter COVID-19? Det er endnu uvist, men meget tyder på varig immunitet mod COVID-19, skriver praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen
1 kommentarStenbæk og Freitag – I må gerne låne mit sommerhus Der er brug for nytænkning for at redde praksis, og fornuftige mennesker i regioner og PLO bør sætte sig sammen et par dage og føre en åbenhjertig samtale. Og de skal ikke tage deres talknusere med.
Skriv en kommentarHvad med drengene? Hvorfor skal drenge betale for HPV-vaccination, når det er vederlagsfrit for piger?
Skriv en kommentarEn korrumpering af lægestanden At vokse op med intakte kønsorganer er en menneskeret jævnfør bioetikkonventionen, der er ratificeret af Danmark.
2 kommentarerVarm luft kører i ring hos Dagens Medicin Åbenhed ikke kun er noget, der står i et flot stykke papir – det skal også opleves i dagligdagen. Og ja, vi har haft eksempler på det modsatte, og det vil jeg faktisk gerne gøre noget ved!
Skriv en kommentar
Medicinstuderende: Tanken om, at vi om ti år sidder på sofaen på dagpenge, er dybt foruroligende Det er et paradoks, at hospitalerne på den ene side mangler speciallæger inden for vitale områder, mens der på den anden side står dygtige og motiverede unge læger klar uden mulighed for at komme videre i deres uddannelse. Men problemerne med lægers arbejdsløshed stikker langt dybere og handler i virkeligheden om sundhedsvæsenets fremtid.
Skriv en kommentar
Politiske dagsordener og skyld som ammunition: nyuddannede praktiserende læger risikerer at vende i døren Som kommende praktiserende læger ser vi frem til at blive familielæger i egne klinikker. Men det nye lovforslag fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvor regionerne bl.a. skal kunne beslutte, hvor mange patienter den enkelte praktiserende læger skal påtage sig ansvaret for, er bekymrende. Stregerne er trukket op og debatten raser henover hovedet på fremtidens praktiserende læger.
Skriv en kommentar
Lungeformand: I Lungeforeningen glæder vi os til kronikerpakkerne Kronikerpakkerne vil forhåbentlig medføre, at patienterne vil opleve, at der er nogen, der interesserer sig for dem, frem for i dag, hvor de i mange tilfælde er overladt til sig selv, skriver Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen.
Skriv en kommentar
Europa må handle nu for at sikre, at patienter ikke bliver ladt i stikken DEBAT: Hvis EU ønsker at tiltrække flere investeringer, er der brug for et moderniseret regulatorisk system med ressourcer til at sikre hurtig og videnskabeligt funderet godkendelse af kliniske forsøg og nye lægemidler, skriver Ilya Yuffa, president, Lilly International.
Skriv en kommentar