Patienter med skizofreni synes at have højere risiko for type 2-diabetes, selvom de ikke får antipsykostiske lægemidler. Det viser en ny metanalyse i Jama Psychiatry. Det er kendt, at risikoen for type 2-diabetes er tre gange højere blandt mennesker med skizofreni sammenlignet med den almindelige befolkning. Det er delvis blevet tilskrevet, at antipsykotiske lægemidler kan producere en hurtig og voldsom vægtøgning, hvilket er en risikofaktor for diabetes. Men nu tyder resultater på, at glukosemetabolismen er ændret hos disse patienter, før...

Læger skal have fokus på psykiske konsekvenser ved diabetes SDU’s nye professor i medicinsk psykologi med speciale i diabetes skal booste forskningen i, hvordan den komplekse sygdom kan være en psykologisk byrde for patienterne.
Skriv en kommentar
»Vi skal tænke diabetesbehandling som et sammenhængende forløb, hvor første del er på hospitalet og anden del i patientens egen kommune« En forbedret indsats over for borgere med diabetes forudsætter en mindre grad af kassetænkning mellem kommuner og region og bedre samarbejde mellem sektorerne.
Skriv en kommentarSjælland går solo – siger nej til Steno Diabetes Center Region Sjælland får ikke et eget Steno Diabetes Center, men satser i stedet på et program, som skal arbejde på at styrke diabetesbehandlingen på de eksisterende sygehuse, i almen praksis og i kommunerne – til gavn for især de dårligste og vanskeligste grupper af diabetespatienter.
Skriv en kommentar
Kræft er den hyppigste dødsårsag blandt personer med type 2-diabetes Hjerte-kardødeligheden blandt personer med type 2-diabetes er næsten halveret på 18 år, viser stor undersøgelse. Kræft er nu den hyppigste dødsårsag, og det kalder på nye behandlingsstrategier, mener forsker.
Skriv en kommentar
Medicintilskudsnævnet anbefaler at ændre i tilskud til populær diabetesmedicin Det generelle klausulerede tilskud til diabetesmedicin baseret på GLP-1-analoger, som eksempelvis vil omfatte Ozempic, skal ændres til enkelttilskud, lyder en anbefaling fra Medicintilskudsnævnet.
Skriv en kommentar
Indvandrere modtager dårligere diabetesbehandling end etniske danskere Et stort studie af en kvart million borgere med type 2-diabetes viser, at indvandrere i Danmark oplever dårligere regulering af sygdommen og ringere behandling end etniske danskere.
Skriv en kommentar
Flere kvinder med kroniske sygdomme søger fertilitetsbehandling Med flere personer med kroniske sygdomme i samfundet stiger også andelen af kvinder med kroniske sygdomme i fertilitetsbehandling. Danske forskere har lavet en oversigtsartikel, der identificerer erfaringerne med fertilitetsbehandling af kvinder med kronisk sygdom. Der er behov for meget mere viden på området, siger forsker.
Skriv en kommentar
ADA 2023: Dette bliver formentlig Novos modsvar på tirzepatid Kombinationsbehandling med semaglutid og cagrilintid viser uhørt god effekt som vægttabsmiddel og som glukosesænkende middel hos personer med type 2-diabetes. Professor og overlæge Filip Krag Knop vurderer, at kombinationen bliver Novo Nordisk modsvar til Eli Lilys tirzepatid.
Skriv en kommentar
Dansk forskning: Metabolisk kontrol bør være et mål ved behandling af kræft Patienter med flere former for kræft bliver så udfordret på deres metaboliske kontrol, at det øger deres risiko for udvikling af diabetes eller farligt tab af muskelmasse. Stabilisering af metabolismen bør være en del af behandlingen til nogle patienter med kræft, siger forsker.
Skriv en kommentar
Type 2-diabetes – Nye øjne på en gammel kending Oplæg om inspiration fra den nye DES/DSAM NBV i forbindelse med type 2-diabetes ved Trine Tang Christensen, overlæge, Aalborg Universitetshospital.
Skriv en kommentarTresiba er bedst til personer med type 1-diabetes og høj risiko for natlig hypoglykæmi Dansk studie viser, at også hos personer med høj risiko for insulinchok om natten er Tresiba bedre end Lantus til at reducere forekomsten af natlig hypoglykæmi.
Skriv en kommentar