Måden praktiserende læger taler med deres patienter, har betydning for forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Det slår et nyt studie fra Aarhus Universitet fast, som har undersøgt langtidseffekten af at uddanne praktiserende læger i samtaleteknikken motiverende samtaler. Professor i almen medicin og tidligere lægefaglig chefrådgiver samt tidligere formand i Diabetesforeningen Torsten Lauritzen, der står bag undersøgelsen, glæder sig over studiets fund. »Undersøgelsen gør os opmærksomme på, at den måde vi taler med vores patienter, kan have en forebyggende effekt. Det er meget...

Ikke alle danske læger er lige gode til at yde kronikeromsorg Ny dansk forskning viser, at de fleste patienter med flere kroniske sygdomme bliver tilbudt årskontroller hos deres praktiserende læge. Dog viser studiet også, at der er stor variation mellem de forskellige praksisser i forhold til, hvor gode de er til at tilbyde kronikerydelser.
2 kommentarer
Hjerteafdeling på OUH får overlæge dedikeret til det nære sundhedsvæsen Ann-Dorthe Zwisler er ansat som professor og overlæge på OUH’s hjerteafdeling, hvor hendes job er at bygge bro mellem det specialiserede sygehus og det nære sundhedsvæsen. En investering, der skal give afkast i form af tid til andre sygehusopgaver, siger ledende overlæge.
Skriv en kommentar
Lille indgreb i hjertet kan være effektivt alternativ til blodfortyndende medicin Udvalgte patienter med forkammerflimren ser ud til at klare sig bedre, hvis de får lukket venstre hjerteøre fremfor at skulle i livslang behandling med blodfortyndende medicin.
Skriv en kommentar
Danmark får et nationalt hjerte-kar-akademi Med 180 mio. kr. i ryggen får Danmark sit første nationale hjerte-kar-akademi. Akademiet har til formål at samle og styrke dansk tværfaglig forskning inden for hjerte-kar-sygdomsområdet.
Skriv en kommentar
Patienter med diabetes og hjerte-karsygdom får ikke optimal behandling Kun 15 pct. af personer med type 2-diabetes, der også lider af hjerte-karsygdom, er i en diabetesbehandling med hjertebeskyttende effekt et år efter diagnosen, viser ny dansk undersøgelse. Forsker bag opfordrer til bedre support af almen praksis i forhold til at benytte nye behandlingsmuligheder.
Skriv en kommentarBMI er bedre end gener til at vurdere risiko for diabetes Vægttab kan forebygge eller sågar kurere personer for diabetes, viser ny forskning fra hjertekongressen ESC.
Skriv en kommentar
Dårlige sociale forhold øger risiko for hjertesygdom hos patienter med diabetes Patienter med diabetes har højere risiko for at udvikle et alvorlige hjerte-kar-tilfælde, hvis de kommer fra svagere socioøkonomisk forhold, herunder lav indkomst og uddannelse, viser ny dansk forskning.
Skriv en kommentarForbrug af antibiotika koblet til øget hjerterisiko hos patienter med diabetes Finsk studie indikerer, at forbrug af antibiotika kan relateres til øget risiko for at udvikle koronar hjertesygdom hos personer med type 1-diabetes.
Skriv en kommentarRestordre på hjertemedicin øger risiko for fejldosering Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer praktiserende læger til ekstra opmærksomhed ved dosisændringer af Digoxin
2 kommentarer
Hjerteklinik modtager akutte hjertepatienter direkte fra praksis Den akutte hjerteklinik i Randers forhindrer unødvendige indlæggelser i massevis og har høj patienttilfredshed. Den har da også inspireret andre, senest i Horsens. Men Sundhedsstyrelsen advarer.
Skriv en kommentar
Dansk forskning fører til europæisk anbefaling af influenzavacciner som hjertemedicin Influenzasæsonen er over os, og i år har European Society of Cardiology ændret retningslinjerne, så patienter indlagt med blodprop i hjertet bør have et stik med en influenzavaccine, inden de sendes ud af døren igen. Det kan nemlig i høj grad redde liv, har delvist dansk forskning vist.
Skriv en kommentar