Vi kan med resultaterne af DANFLU-2 komme med evidens, der vil besvare, om man ved valg af højdosis vaccine kan spare penge på den lange bane, mener Tor Biering-Sørensen, forskningsleder og professor.Foto: Herlev og Gentofte Hospital

Mange liv kan være på spil: Danske forskere skal kortlægge eventuel mergevinst ved højdosis influenzavaccine Efter et lovende pilotstudie skal 200.000 danskere nu lægge skulder til verdens største influenzavaccineforsøg. Her vil forskere fra Herlev og Gentofte Hospital undersøge, om man kan redde liv og reducere forekomsten af indlæggelser i en influenzasæson ved at benytte højdosis influenzavacciner fremfor standarddosis. 

Influenzavacciner kommer i to udgaver: en standarddosis og en højdosis. Den ene er mere potent end den anden med fire gange så mange antigener og dertilhørende kraftigere immunrespons. Den ene er også dyrere end den anden, idet højdosis koster omkring tre gange så meget pr. skud i armen sammenlignet med standarddosis – altså i omegnen af et par hundrede kr. mere pr. vaccine.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen ud fra et kosteffektivitetsprincip valgt at tilbyde borgere over 65 år et skud med standarddosis influenzavaccinen. I for eksempel Tyskland og USA er der højdosis influenzavaccine i kanylerne, når sæsonen for snue og hovedpine begynder.

Nu skal danske forskere og læger fra Herlev og Gentofte Hospital imidlertid lave verdens største kliniske studie med influenzavacciner og undersøge, om brugen af højdosis influenzavaccine sammenlignet med standarddosis kommer med potentialet for at se færre indlæggelser og dødsfald i løbet af en influenzasæson.

Man kan ikke tage det som definitive tal, og derfor skal vi lave DANFLU-2. Men viser det sig, at vi kan komme bare i nærheden af de samme tal, kommer det til at ændre alt

Tor Biering-Sørensen, læge, forskningsleder og professor, Herlev og Gentofte Hospital samt Københavns Universitet

Til formålet skal 200.000 danskere over 65 år randomiseres til at blive stukket i armen med enten den ene eller den anden type vaccine. Efterfølgende vil forskerne gennem de danske registre holde øje med forsøgsdeltagerne og se, om der er forskelle i antallet af indlæggelser og dødsfald mellem de to grupper.

»Sidste år blev danskere over 82 år tilbudt højdosis vaccinen, men derudover har sundhedsmyndighederne herhjemme besluttet at tilbyde standarddosis til danskerne. Den beslutning er truffet ud fra en kosteffektivitetsanalyse, fordi der ikke findes tilstrækkelig data på, hvor stor gevinsten er ved at tilbyde højdosis fremfor standarddosis. Det er de data, som vi i det her forsøg skal finde frem til, så Sundhedsstyrelsen og sundhedsmyndigheder i hele verden kan træffe valg om influenzavacciner på et oplyst grundlag,« fortæller den ledende forsker bag det enorme studie, læge, forskningsleder og professor Tor Biering-Sørensen fra Herlev og Gentofte Hospital samt Københavns Universitet.

Pilotforsøg var også verdens største

Udgangspunktet for det store studie, der går under navnet DANFLU-2, er et tidligere mindre studie under navnet DANFLU-1.

DANFLU-1 var et pilotstudie, som havde til formål at finde ud af, om det overhovedet er muligt at lave så stort et studie med danskere og gennem de danske registre.

I DANFLU-1 blev 12.500 danskere over 65 år randomiseret til at blive vaccineret med højdosis eller lavdosis influenzavaccine.

Forsøgsdeltagerne blev vaccineret i oktober og november 2021 og fulgt frem til maj 2022. Forskerne fulgte sideløbende med i de danske registre, herunder Landspatientregisteret, og kunne på den måde holde styr på, hvem der blandt forsøgsdeltagerne blev indlagt for blandt andet influenza eller lungebetændelse, og hvem der døde i undersøgelsesperioden.

»DANFLU-1 var vel i sig selv verdens største pilotforsøg, men det viste først og fremmest, at det er muligt at lave denne type undersøgelser med data fra de danske registre,« forklarer Tor Biering-Sørensen.

Opsigtsvækkende resultater

Resultatet af DANFLU-1 pegede ydermere på, at det ikke bare er muligt at udføre denne slags forsøg i de danske registre, men at der muligvis kan være meget at hente ved at benytte højdosis influenzavaccinen fremfor standarddosis.

Resultatet af undersøgelsen viste, at vaccinering med højdosis vaccinen reducerede risikoen for indlæggelse med lungebetændelse og influenza med hele 64 pct.

Ud over det så forskerne også et fald i risikoen for død af alle årsager på op mod 50 pct.

Tor Biering-Sørensen fortæller, at det er overraskende tal, men som man skal være varsom med at fortolke for meget på, da pilotstudiet ikke havde den nødvendige statistiske styrke til at konkludere på noget angående disse hårde endepunkter.

Det kan blot betragtes som hypotesegenererende sammenhænge, der skal undersøges yderligere i DANFLU-2.

»Man kan ikke tage det som definitive tal, og derfor skal vi lave DANFLU-2. Men viser det sig, at vi kan komme bare i nærheden af de samme tal, kommer det til at ændre alt. Man skal huske på, at vi her ikke har testet en influenzavaccine op imod placebo, men op imod anden vaccine. Jeg kan ikke komme på andre vaccineforsøg, hvor man har set så stor en effekt. De findes ikke,« siger han.

Vil undersøge effekt hos undergrupper

Det er allerede velkendt, at højdosis influenzavaccinen beskytter bedre mod smitte med influenza og reducerer risikoen for smitte med 24 pct.

Vi kan med resultaterne af DANFLU-2 komme med evidens, der vil besvare, om man ved valg af højdosis vaccine kan spare penge på den lange bane

Tor Biering-Sørensen, læge, forskningsleder og professor, Herlev og Gentofte Hospital samt Københavns Universitet

Det er dog endnu ikke bevist, hvor meget højdosis influenzavaccinen kommer med af ekstra beskyttelse over for indlæggelse og død.

Tor Biering-Sørensen fortæller, at med 200.000 danskere i det nye studie bliver det muligt for forskerne ikke bare at slå fast, hvor meget højdosis influenzavaccinen beskytter mod død og indlæggelse sammenlignet med standarddosis, men også hvad effekten er i forskellige undergrupper af danskere, for eksempel personer over 80 år eller personer med diabetes eller hjerte-kar-sygdom.

Forskerne kan også kigge på andre endepunkter, for eksempel indlæggelser af lungeårsager eller indlæggelser af hjerte-kar-sygdom.

»Vi ved allerede nu, at vi specifikt vil se på, hvordan højdosis versus standarddosis influenzavaccine påvirker risikoen for indlæggelse for forskellige hjerteendepunkter. Det vil også være revolutionerende for vaccineforskningen, da end ikke de store COVID-19-vaccinestudier kiggede på risikoen for indlæggelse og død, men kun på risikoen for smitte med COVID-19. I vores studie går vi hele vejen, og vi undersøger samtidig to vacciner op imod hinanden, hvilket også er uhørt,« siger Tor Biering-Sørensen.

Kan redde tusindvis af menneskeliv

Tor Biering-Sørensen ser et enormt potentiale for, at forskningsresultatet kan få betydning for valget mellem vacciner i Danmark og resten af verden. 

Influenzasæsonen koster hvert år mange menneskeliv i Danmark, og da vi i forvejen tilbyder alle danskere over 65 år at blive vaccineret mod influenza, er det blot et spørgsmål om, hvilken vaccine vi tilbyder.

I DANFLU-1 svarede den reducerede dødelighed til, at der skulle vaccineres lidt mere end 300 personer, før det betød ét liv reddet. 

Idet cirka én mio. danskere hvert år bliver tilbudt at blive vaccineret mod influenza, og at tilslutningen til influenzavaccination nogle år er helt oppe på 80 pct., er der potentielt set rigtig mange liv at redde ved at gå fra standarddosis til højdosis.

»Derudover har vi lavet andre studier, der tyder på, at vaccination mod influenza ikke bare beskytter mod influenza, men også forebygger hjertesygdom, da influenza kan forværre netop hjertesygdom. Vi har også set, at personer, der vaccineres, har lavere risiko for at dø af blodprop i hjertet og hjernen, så hvis det viser sig, at højdosis influenzavaccinen har bedre effekt på alle disse endepunkter, er der endnu flere argumenter for at bruge netop den i vaccinationsprogrammet,« siger Tor Biering-Sørensen.

Et spørgsmål om kosteffektivitet

Anbefalingen om valget af vaccine ligger i Sundhedsstyrelsen, og den skal hele tiden holde øje med kosteffektivitet, når der skal vælges mellem to vacciner, hvor den ene er cirka tre gange dyrere end den anden. Derfor er valget også indtil videre faldet på den billigere standarddosis.

I Tyskland har man valgt at punge ud for den lidt dyrere version af vaccinen, og det har man også i USA, hvor forsikringsselskaberne betaler for vaccinerne og smider gerne et par ekstra hundredkronesedler for en vaccine, der beskytter mere mod sygdom. Det er trods alt dem, der skal betale for indlæggelserne, hvis folk bliver rigtig syge.

Der kan ifølge Tor Biering-Sørensen også være en økonomisk gevinst at hente ved at udbyde højdosis influenzavaccinen i Danmark.

Hvis det viser sig, at DANFLU-2 kan genskabe de overraskende resultater fra DANFLU-1, vil det formentlig være en ganske god forretning at holde folk ude af hospitalerne med en lidt dyrere vaccine.

»Vi kan med resultaterne af DANFLU-2 komme med evidens, der vil besvare, om man ved valg af højdosis vaccine kan spare penge på den lange bane. Viser det sig, at resultaterne fra DANFLU-1 holder stik i DANFLU-2, og at vi med en højdosis vaccine kan holde folk ude af hospitalsstuerne med de dertilhørende høje omkostninger, vil sundhedsmyndighederne anbefale højdosis over standarddosis,« siger Tor Biering-Sørensen.

Forsøg er allerede i gang

DANFLU-2 er allerede sat i værk, og de første forsøgspersoner blev vaccineret fredag 30. september.

Planen for DANLFU-2 var oprindeligt, at der skulle vaccineres 104.000 personer med enten standarddosis influenzavaccine eller højdosis i år og 104.000 næste år, men på grund af ændringerne i den måde, som influenzavacciner tilbydes i Danmark, er den lavet om.

Med udrulningen af vaccination gennem regionerne og regionale vaccinationscentre fremfor hos de privatpraktiserende læger og i private vaccinationscentre har forskerne bag DANFLU-2 måtte ændre i deres planer for forskningen. De håber stadig, at de kan nå at vaccinere 104.000 personer i år, men måske er alle 200.000 forsøgsdeltagere ikke færdigvaccinerede ved udgangen af influenzasæsonen 2023, men bliver det først ved udgangen af influenzasæsonen 2024.

LÆS OGSÅ: Ny professor vil gøre vejen fra grundforskning til behandling hurtigere 

Skriv kommentar