Risikoen for afhængighed ved brug af det svage syntetiske morfinpræparat tramadol skulle ifølge indlægssedler til patienter samt produktresumeer og reklamer til landets læger være lav. Men 13 ud af 14 smertelæger fra landets smerteklinikker afviser i dokumentaren ’Morfinpillens skyggeside’ på DR 2 i aften, at det skulle være mindre afhængighedskabende end almindelige stærke morfinpræparater. Det skriver Politiken.
»Tramadol er mindst lige så vanedannende som alle andre morfinpræparater. Det er hverken værre eller bedre. Alle vil – efter brug af tramadol i to-tre uger – blive fysisk afhængige,« siger Gitte Handberg, specialeansvarlig overlæge på Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Smerteforum.
Hun vurderer, at omkring hver tiende patient på smertecentret er psykisk afhængig af tramadol.
Overlæge Doris Stenver, Lægemiddelstyrelsen, kan ikke genkende lægernes syn på tramadol.
»Hvis lægerne har ret i, at det står langt mere alvorligt til med afhængigheden af tramadol, så er der et problem med underrapportering. Vi ser ikke kun på Danmark, men hele Europa. Alle indberetninger fra Frankrig, Tyskland, Italien og andre EU-lande samles i en stor europæisk database. Og i den har vi ikke set nye signaler om, at der skulle være øgede problemer med afhængighed. Havde vi set det, så havde i rejst sagen i EU’s bivirkningskomité i London. Men vi har ikke fået informationer, som har givet anledning til at tro, at der var problemer,« siger hun til Politiken.
Politiken har ikke kunnet få en kommentar fra Grünenthal, der markedsfører tramadol.
På Twitter har speciallæge i almen medicin Hans West og Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderowitz efterfølgende diskuteret, om afhængighedsproblemer med tramadol burde være kendte for Lægemiddelstyrelsen, eller om lægerne burde have indberettet dem til myndighederne.
Hvis "alle har vidst det", hvorfor dælen har læger så ikke indberettet? Du ved jo, at der skal data til at ændre fx produktresumeer.
— Thomas Senderovitz (@ThSenderovitz) June 12, 2017
Og den kender vi da – men det er netop denne fokus, der er vigtig. Indberetninger og dermed data er nødvendig for handling.
— Thomas Senderovitz (@ThSenderovitz) June 12, 2017
Du kan læse mere om reglerne for lægemidlers godkendelse og afregistrering på vores hjemmeside 🙂
— Thomas Senderovitz (@ThSenderovitz) June 12, 2017
Godt at få focus på dette problem i offentligheden. Når læger ikke indrapporterer er det vel fordi de fleste finder det fuldt ud forventeligt, at et lægemiddel med morfinlignende virkning og bivirkning også er vanedannende og afhængigs-skabende. Lad os nu få fakta på bordet og glemme det trættende ‘blame-game’