I september sidste år blev 30 studerende som de første indskrevet på masteruddannelsen i Immunologi og Inflammation på Københavns Universitet (KU). Uddannelsen skal gøre de nye studerende til specialister i basal immunologi og immunologisk drevne sygdomme. »Vores viden om immunologi er i rivende udvikling, og vi ser derfor, at der er et behov for at uddanne flere specialister på det immunologiske område. Især industrien har længe efterlyst immunologisk ekspertise, da viden om immunologiske processer er central for udviklingen af nye...

»CRISPR vil gøre os langt klogere på kræft« Forståelsen af kræft vil vokse støt i takt med udbredelsen af genredigerings-teknologien CRISPR, vurderer ekspert fra Københavns Universitet.
Skriv en kommentar
Forskere vil forhindre astmaudvikling ved at give mors tarmmikrobiom til nyfødte Danske forskere skal lave et banebrydende forsøg, hvor de vil reducere risikoen for, at børn født ved kejsersnit udvikler astma. Det vil de gøre ved at give nyfødte børn lidt af mors tarmmikrobiom.
1 kommentar
Studie: Ny metode kan revolutionere hjerneforskningen Forskere har udviklet en metode til at måle ilt i hjernen. Metoden viser bl.a. at når mus står stille, opstår der skadelige lommer af iltmangel i hjernen. Det samme gælder formentlig også mennesker og viser, hvor vigtigt det er at bevæge sig, siger professor Maiken Nedergaard.
Skriv en kommentar
Dansk forsker kortlægger ny struktur i hjernen Et nyt studie, der er publiceret i Science, ændrer fundamentalt på forståelsen af menneskets hjerne. Kjeld Møllgård, der er professor ved Københavns Universitet og medforfatter til studiet, mener at have opdaget en fjerde hjernehinde.
Skriv en kommentar
Mange liv kan være på spil: Danske forskere skal kortlægge eventuel mergevinst ved højdosis influenzavaccine Efter et lovende pilotstudie skal 200.000 danskere nu lægge skulder til verdens største influenzavaccineforsøg. Her vil forskere fra Herlev og Gentofte Hospital undersøge, om man kan redde liv og reducere forekomsten af indlæggelser i en influenzasæson ved at benytte højdosis influenzavacciner fremfor standarddosis.
Skriv en kommentar
Efterårets vaccinationsprogram møder kritik for mangelfuld logistik Sundhedsstyrelsens retningslinjer for efterårets vaccinationsindsats skulle sikre en overskuelig forsyningskæde og effektiv vaccineudnyttelse. Flere steder i landet har oplevelsen dog været en anden – og flere lægehuse har enten modtaget for få eller for mange vacciner.
4 kommentarer
Dansk topforsker: Sovepiller ødelægger søvnen og hukommelsen Det er en rigtig dårlig idé at give ældre personer sovemedicin, da det kan gå ud over deres hukommelse og måske også bidrage til udvikling af demens, viser dansk forskning. Der er behov for udvikling af helt nye typer af sovemedicin, der ikke piller ved funktionen af noradrenalin i løbet af natten, siger læge og hjerneforsker.
Skriv en kommentar
Forskere kortlægger danskernes medicinforbrug gennem 24 år En enorm kortlægning af medicinforbruget i Danmark kan give interessante indsigter i, hvordan danskerne bliver behandlet med medicin, og om vi kan gøre det bedre.
Skriv en kommentar
Dansk studie slår fast: Hydroxyklorokin i normale doser er hverken godt eller skidt for COVID-19-patienter Der har, især i pandemiens begyndelse, været meget snak om, hvorvidt behandling med malariamidlet hydroxyklorokin er gavnligt eller decideret skadeligt for patienter med COVID-19. Nu slår et dansk studie fast, at midlet er hverken er til gavn eller til skade.
Skriv en kommentar
Danske babyers tarme flyder med antibiotikaresistente bakterier En undersøgelse af danske babyers tarme viser, at selv på dette meget tidlige tidspunkt i livet flyder tarmene med resistente bakterier. Bakterierne er endda resistente over for antibiotika, der er tiltænkt som de sidste udveje mod genstridige infektioner. Forsker bag opfordrer til påpasselighed med antibiotika til gravide.
Skriv en kommentar
Forsker stempler USA’s tilslutning til patentkrig om COVID-19-vacciner som et PR-stunt Med opbakningen til WTO's forslag om at suspendere patenter på COVID-vacciner vil præsident Biden undgå, at Rusland og Kina løber med al sympatien, men tiltaget vil efter alt at dømme ikke medføre, at tredjeverdenslande får flere vacciner. Det vurderer Jakob Wested, der er postdoc med speciale i patentrettigheder og bioteknologi på Københavns Universitet.
Skriv en kommentar