Birgitte Alling Møller, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i hovedstaden, skriver i Dagens Medicin nr. 30/13, at der er grund til bekymring over Region Hovedstadens akutsystem fra og med 1. januar.
Det mener jeg ikke. Tværtimod får borgerne en bedre og mere sammenhængende løsning fra 1. januar, hvor læger og sygeplejersker skal arbejde sammen om at hjælpe de borgere, der ringer efter hjælp på akuttelefonen 1813.
Fra januar tilbydes borgerne nemlig lettere adgang til hjælp i ét sammenhængende akutsystem. Hidtil har lægevagtens opgaver været drevet af privatpraktiserende læger. Funktionen var desværre løsrevet fra resten af akutbetjeningen. Nu bliver lægevagten integreret med det øvrige akutsystem. Alt bliver samlet i én fælles ordning. Lægerne kan dermed fremover koncentrere sig om opgaver, der netop kræver lægens ekspertise og uddannelse.
For dig som borger betyder det, at du får en sygeplejerske i telefonen, når du ringer til akuttelefonen 1813. Sygeplejerskerne på 1813 er specialuddannede til denne funktion og kan i mange tilfælde hjælpe dig på stedet eller visitere dig til en akutmodtagelse. Og har du brug for at tale med en læge, så kommer du til at tale med en læge. En læge kommer også stadig på hjemmebesøg, hvis du eller dit barn har behov for det.
Gode erfaringer i Region Hovedstaden
PLO-formændene siger, det bliver ringe, når sygeplejersker svarer telefonerne, og at vi i Region Hovedstaden burde have lyttet til udenlandske erfaringer.
Men den nye ordning i Region Hovedstaden bygger netop på erfaringer, man har gjort sig i f.eks. Holland, Sverige og Storbritannien. Dansk Sundhedsinstitut udgav således i 2010 en rapport, der undersøgte disse landes erfaringer og konkluderede, at det vigtige er ikke, hvem der svarer telefonen. Det vigtige er, hvordan de svarer. Altså at der er et professionelt system på plads med såkaldte beslutningsstøtteværktøjer, uddannelse, træning og løbende kvalitetskontrol, som tilsammen sikrer, at sundhedspersonalet på telefonvisitationen kan løfte opgaven på effektiv og tryg vis.
Vi har lært af udlandets succeser og fejl. Men vi har også lært af vores egne erfaringer fra akuttelefonen 1813, der har eksisteret siden januar 2012, og alarm 112, som allerede i dag betjenes af sygeplejersker. Erfaringerne fra begge områder viser, at specialuddannede sygeplejersker i samarbejde med læger sagtens kan løfte den vigtige opgave, som telefonvisitation er – også når det er akut og livstruende som på alarm 112.