Det er forstemmende at følge debatten om oprettelse af en ny lægeuddannelse på Aalborg Universitet. Tonen er – især fra Århus – arrogant og uforstående over for Aalborg Universitets ønske. Det forekommer ellers ganske oplagt, at man i Aalborg gerne vil have udvidet uddannelsestilbuddene med en lægeskole. Man har allerede etableret en medicin & teknik-udannelse med stor succes. Denne uddannelse vil blive styrket ved oprettelse af en lægeskole – og omvendt.
Hertil kommer, at man vil kunne forbedre rekrutteringen af læger til den betrængte region. Når vi nu i Danmark – af svært forståelige grunde – har valgt at uddanne læger til Sverige og Norge, er der et klart behov for at sikre tilstrækkelig kapacitet til at dække lokale områder i vort eget land. Spørgsmålet om praktikpladser har fyldt for meget i debatten. Det må kunne lade sig gøre at finde et tilstrækkeligt antal pladser i de to regioner. I den forbindelse ville det hjælpe, hvis man nedbragte antallet af studerende fra Norge og Sverige – eller bad de respektive lande om selv at stille pladser til rådighed.
Det ville i øvrigt også være hensigtsmæssigt, hvis oprettelsen af en ny lægeskole i Aalborg med f.eks. 100 pladser blev koblet sammen med en reduktion på f.eks. 50 pladser i Århus, således at nettobehovet for nye praktikpladser er begrænset.
Da man i 60’erne oprettede lægeskolen i Odense, var der også kritiske røster. Men de fleste vil i dag være enige om, at det blev en ubetinget succes: Uddannelsen er velanskreven, og studiefrafaldet er det laveste.
Af Peder Knudsen, overlæge, Psykiatrisk Center Ballerup