Barcelona: Når den danske speciallæge i radiologi Hanne Heebøll tager en pause fra arbejdet med beskrivelser af skanninger, er det ikke udsigten til det traditionelle kludetæppe af danske hospitalsbygninger, hun kan lade blikket glide hen over.
Fra den arbejdsplads, hun jævnligt opholder sig på, Telemedicine Clinics (TMC) kontorer på 33. etage i en bygning ved havnefronten i Barcelona, kan blikket dvæle ved Middelhavets uendelige blå overflade eller storbyens netværk af gader, hvor den fortsat ufærdige Gaudi-katedral La Sagrada Família bryder mønsteret.
Det var ikke en spontan beslutning, som fik Hanne Heebøll til at skifte karrierespor.
I et langt lægeliv er det nu, hvor jeg er på toppen, at det skal prøves af
Hanne Heebøl, speciallæge i radiologi
»Jeg gik med overvejelserne i ti år. Som formand for yngre radiologer i København var jeg selv med til at invitere en repræsentant for TMC til at komme til et medlemsmøde for at fortælle om deres arbejde. Det tændte min nysgerrighed, men først i 2018 tog jeg beslutningen og blev ansat på deltid i TMC, hvor jeg arbejdede i Danmark. Jeg ville gerne rejse med mit arbejde, så derefter arbejdede jeg et halvt år som akut radiolog på fuld tid i Noosa i Australien,« fortæller Hanne Heebøll, der er 51 år og har arbejdet med radiologi siden 2004.
Pinligt for velfærdssamfundet
Tilbage i Danmark fortsatte Hanne Heebøll med at arbejde både på et offentligt hospital og for TMC.
»I takt med at jeg både på min offentlige arbejdsplads og hos TMC blev involveret i blandt andet kvalitetsudvikling og forskning, blev det tiltagende vanskeligt for mig at være fuldt dedikeret til to arbejdspladser. Det blev nødvendigt at tage et valg, så jeg kunne hellige mig helt til én arbejdsplads,« siger Hanne Heebøll.
I april 2022 blev hun ansat i en fuldtidsstilling i TMC og fik samtidig en funktion som ‘senior medical advisor’ for TMC Danmark.
»I et langt lægeliv er det nu, hvor jeg er på toppen, at det skal prøves af. Og så passede det godt med mine ambitioner om at prøve andre facetter i mit lægeliv end at være ‘medicinsk ekspert’,« siger Hanne Heebøll, der som ansat i TMC har thoraxradiologi og akut radiologi som sine personlige kompetenceområder.
Hanne Heebøll forlod ikke det offentlige sygehusvæsen i dyb utilfredshed med arbejdsforholdene. Men som offentligt ansat radiolog så hun den skæve regionale fordeling af radiologer, og især subspecialiserede radiologer, som et problem, regionerne og de danske sundhedsmyndigheder ikke tog tilstrækkeligt alvorligt.
»Det er pinligt, at det danske sundhedsvæsen ikke har formået at sikre mere lighed på tværs af landet. Det er beskæmmende for vores velfærdssamfund,« siger Hanne Heebøll.
Løn er ikke alt
Hver beskrivelse af en skanning har en takst for de radiologer, der er ansat hos TMC. Hvor mange beskrivelser radiologen vil lave om dagen eller om måneden, er op til vedkommende selv at vurdere.
»De fleste fuldtidsansatte har en fast løn plus et produktionsbaseret tillæg. Effektive radiologer kan have en god løn hos TMC, men det er ikke kun lønnen, som driver mig og mange andre. Det er også muligheden for at fordybe sig i et subspecialiseret område, have en fleksibel arbejdstid og at blive en del af et internationalt miljø og netværk af specialiserede kolleger, som deler deres kompetencer med dig,« siger Hanne Heebøll.
Hun fremhæver også den ekstra sikkerhed, som ligger i, at der hver uge afholdes møder, hvor diskrepans i vurderingerne diskuteres, at alle får personlig feedback på deres arbejde, og at 5-10 pct. af alle beskrivelser udtrækkes tilfældigt til dobbeltgranskning.
I de kommende år vil Hanne Heebøll formodentlig fortsætte med at pendle mellem TMC’s kontor hos Unilabs Danmark på Østerbro i København og kontoret i Barcelona. Hun udelukker ikke, at hun en dag vender tilbage til et job på et offentligt hospital.
»Jeg har ikke smækket med døren, og der har blandt mine kolleger været forståelse for min beslutning. Indimellem kan jeg savne at lave lungebiopsier, og jeg kan også savne den faglige sparring med andre faggrupper om patienterne. Og hvis jeg en dag beslutter mig for at vende tilbage til det offentlige hospitalsvæsen, så får de en bedre radiolog tilbage.«