Overlægestilling med ansvar for den lægelige videreuddannelse på Blodsygdomme, Aarhus Universitetshospital Har du lyst til ansættelse som overlæge i en dynamisk hæmatologisk afdeling, der er synlig både nationalt og internationalt.
En stilling som overlæge med funktionsansvar for den lægelige videreuddannelse (Uddannelsesansvarlig overlæge) er ledig til besættelse 1. februar 2021 eller efter aftale.
Vi søger en speciallæge i intern medicin: hæmatologi med dokumenteret erfaring inden for hæmatologi, og interesse for uddannelse af yngre læger.
Om afdelingen
Blodsygdomme har et stort optageområde med hovedfunktion, har regionsfunktion for Region Midt samt højtspecialiseret funktion for Region Midt, Nord og Syd.
Afdelingen har 3 klinikker – Klinik 1 med et myeloidt, lymfoidt og myelomatose team, samt Bløderklinik og Hjemmeklinik, Klinik 2 som rummer afdelingens diagnostiske enhed, og sidst en Transplantationsklinik.
Afdelingen har et transplantations sengeafsnit med 12 senge, samt yderligere et sengeafsnit med 33 senge.
Blodsygdomme har eget laboratorium med henholdsvis en flowcytometrisk, molekylærgenetisk og cancercytogenetisk enhed. Der til kommer egen klinisk forskningsenhed med initiering af ca. 10-15 nye kliniske studier årligt.
Afdelingens forskning spænder fra basal forskning til klinisk og epidemiologisk forskning.
Blodsygdomme varetager uddannelse af alle faggrupper, således også præ- og postgraduat uddannelsesforpligtelse af læger.
Se yderligere oplysning om Blodsygdomme i afdelingens årsrapport fra 2019.
Om stillingen
Overlægen bliver tilknyttet afdelingens myelomatose team og i samarbejde med de øvrige specialelæger i teamet vil overlægen have plasmacellesygdommene som fagligt ansvarsområde, se stillings- og funktionsbeskrivelse her.
Den uddannelsesansvarlige overlæge skal sammen med afdelingsledelsen være med til at kvalitetsudvikle den lægelige videreuddannelse og bidrage til udviklingen af det tværprofessionelle samarbejde om løsning af uddannelsesopgaven.
Den uddannelsesansvarlige overlæge skal i samarbejde med afdelingsledelsen sikre, at den lægelige videreuddannelsen indgår i planlægningen af afdelingens aktiviteter og medvirke til udvikling af en positiv uddannelseskultur i afdelingen, så videreuddannelse af læger foregår effektivt og som en integreret del af lægernes daglige kliniske funktion i afdelingen.
Den uddannelsesansvarlige overlæge skal bl.a. sikre, at de foreliggende uddannelsesprogrammer er opdaterede og uddannelseslægerne modtager supervision/klinisk vejledning, konstruktiv feedback og kompetencevurdering.
Den uddannelsesansvarlige overlæge har det overordnede ansvar for, at der afholdes vejledersamtaler og vejlederfora for afdelingens vejledere. Den uddannelsesansvarlige overlæge har ansvar for, at afdelingens uddannelseskoordinerende yngre læger og andre inddrages i løsningen af uddannelsesopgaven og skal i samarbejde med afdelingsledelsen udvikle og skabe rammerne for dette arbejde.
Afdelingen har 14 uddannelsessøgende læger fordelt med 2 læger i Klinisk Basisuddannelse, 3 introduktionslæger og 9 læger i hoveduddannelse.
Se funktions- og opgavebeskrivelse for den uddannelsesansvarlige overlæge her.
Ønskede kvalifikationer som overlæge
- Speciallæge i intern medicin: hæmatologi
- Faglig og praktisk erfaring med diagnostik, behandling og opfølgning af plasmacellesygdomme
- Evne til at sætte patienten i centrum og lave patientforløb af høj faglig kvalitet
- Praktisk erfaring med beskrivelse af diagnostiske flowcytometriske undersøgelser
- Dokumenteret forskningsmæssig erfaring og interesse for plasmacellesygdomme
- Kendskab til/erfaring med det nationale og internationale arbejde i Dansk Myelomatose Studiegruppe (DMSG), Nordisk Myelomatose Studiegruppe (NMSG), samt Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprograms (RKKP) databaser og retningslinjer.
Ønskede kvalifikationer som uddannelsesansvarlig overlæge
- Erfaring med og kompetencer inden for lægelig videreuddannelse og pædagogik
- Evne til at se mulighed for forbedring og udvikling af den lægefaglige videreuddannelse
- Erfaring med og flair for tværfagligt samarbejde
- Evne til at gå forrest med at skabe og vedligeholde et godt arbejdsmiljø
- Åbenhed og samarbejdsevne forventes også at kunne nå uden for afdelingens rammer til andre afdelinger og til primærsektoren.
Vi kan tilbyde dig
- Ansættelse i en overlægestilling med funktionsansvar for den lægefaglige videreuddannelse
- Lægefagligt ansvarsområde inden for plasmacellesygdomme i samarbejde med afdelingens øvrige speciallæger i teamet.
- Engagerede speciallægekolleger
- Mulighed for i samarbejde med afdelingens kliniske forskningsenhed og/eller afdelingens eget laboratorium at udføre klinisk og/eller basal forskning
Vi forventer af dig, at du
- er aktiv og engageret i både faget og patienterne, samt i det tværfaglige samarbejde
- bidrager positivt til et fortsat godt arbejds- og uddannelsesmiljø
- har personlige egenskaber som loyalitet, ansvarlighed, åbenhed og beslutningsdygtighed.
Løn- og ansættelsesvilkår
Løn- og ansættelsesvilkår i henhold til gældende overenskomst.
Funktionen som uddannelsesansvarlig overlæge honoreres med et tillæg iht. en regional forhåndsaftale.
Ansættelsen er betinget af en tilfredsstillende autorisation. Det er et krav at ansøger har minimum fem års ansættelse som speciallæge, jf. retningslinjer fra Region Midtjylland, for at kunne komme i betragtning til ansættelse som overlæge.
Det er en forudsætning for ansættelse i stillingen, at der kan dokumenteres kompetencer inden for de syv lægeroller. Sammen med ansøgningen skal der udfyldes skema til bedømmelse af lægefaglige kompetencer.
Overlægen indgår i afdelingens bagvagtslaget, der pt. er 12-skiftet. Afdelingens bagvagtslag indgår i arbejdet i AUHs Akutafdeling alle ugens dage fra kl. 15-17.
Yderligere oplysninger
Vi forventer at afholde ansættelsessamtaler den 14. januar 2021.
Yderligere oplysninger om afdelingen og stillingen kan fås ved kontakt til:
ledende overlæge Niels Frost Andersen på nielande@rm.dk eller 6170 9390 eller oversygeplejerske Marie Møller på marimoel@rm.dk eller 4014 7965.
Da Region Midtjylland løbende gennemfører besparelser og omorganiseringer, vil medarbejdere i omplacering, der søger stillingen, have fortrinsret til samtale.