Den årlige kongres for European Association for the Study of Diabetes (EASD) er for nyligt veloverstået, og det har som vanligt været et overflødighedshorn af præsentationer af nye forskningsresultater. Nogle emner har tiltrukket sig mere opmærksomhed end andre, og kigger vi mod toppen af pyramiden, er forskning med SGLT-2-hæmmere allerøverst. På kongressen var der dedikeret hele sessioner til at granske forskningsresultater baseret på SGLT-2-hæmmere, og det er der ifølge overlæge, dr.med., ph.d. og forskningsleder Allan Vaag fra Steno Diabetes Center...

Lav fødselsvægt øger risikoen for udvikling af kronisk nyresygdom: bør inkluderes i lægejournaler Mere og mere data peger på, at lav fødselsvægt er en risikofaktor for udvikling af en lang række sygdomme senere i livet. Nu viser et nyt dansk studie, at det også gælder i forhold til risikoen for udvikling af kronisk nyresygdom hos patienter med type 2-diabetes. Fostermiljøet har så stor betydning for ikke bare risikoen for udvikling af sygdom, men også for alvorsgraden af sygdom, at det bør inkluderes i lægejournaler som en indikator, siger professor Allan Vaag.
Skriv en kommentar
Lav fødselsvægt hos personer med type 2-diabetes øger risiko for hjertekarsygdomme Personer med type 2-diabetes med en fødselsvægt på under tre kilo har en højere risiko for at udvikle hjertekarsygdomme sammenlignet med andre personer med type 2-diabetes. Det viser tidlige forskningsresultater, som er blevet fremlagt på den årlige EASD-kongres.
Skriv en kommentar
Store danske studier: Lav fødselsvægt øger risikoen for type 2-diabetes Personer født med lav fødselsvægt har øget risiko for udvikling af type 2-diabetes og udvikler det også tidligere i livet. Desuden ser lav fødselsvægt ud til at gøre overvægt farligere, viser to nye danske studier. Måske skal vi særligt overveje overvægtsbehandling til personer, som blev født med lav fødselsvægt, siger overlæge Allan Vaag.
Skriv en kommentar
Danske forskere var – som sædvanlig – flot repræsenteret ved ADA Den store amerikanske diabeteskongres for American Diabetes Association (ADA) er slut, og vi kigger på, hvad de danske forskere bragte med sig over på den anden side af Atlanten.
Skriv en kommentar
Stort dansk forskningsprojekt vil underinddele type 2-diabetes Type 2-diabetes er ikke bare type 2-diabetes. Sygdommen findes i flere forskellige undertyper, som danske forskere og læger fra hele landet nu vil kortlægge, så hver undertype kan behandles bedst muligt.
Skriv en kommentar
Millioner til forskning i forskelle i sygdomsmønstre ved type 2-diabetes Landets fem Steno Diabetes Centre har fået 25 mio. kr. til at forske i, hvordan personer med type 2-diabetes adskiller sig fra hinanden.
Skriv en kommentar
Mobilen hjælper med at leve livet sundt Liva Healthcare har udviklet et digitalt livstilsprogram, som gør det sunde liv borgernært og let tilgængeligt. Programmet benyttes allerede i flere forskellige lande og tilbydes til borgere, heriblandt diabetespatienter og prædiabetikere, i en lang række danske kommuner.
Skriv en kommentarKommunerne har omfavnet ny livsstilsapp Både borgere og sundhedsvejledere i flere danske kommuner melder om stor succes med appen Liva, der tilbydes til blandt andet diabetikere og prædiabetikere.
Skriv en kommentar
Kontinuerlige glukosemålere giver markant bedre blodsukkerkontrol og færre komplikationer hos indlagte med type 2-diabetes Hvis sundhedspersonale får hjælp fra kontinuerlige glukosemålere til at overvåge blodsukkeret hos indlagte patienter med type 2-diabetes, leder det ikke bare til bedre blodsukkerkontrol med færre udsving, men også til færre komplikationer i forbindelse med indlæggelsen.
Skriv en kommentar
Forskellige SGLT2-hæmmere beskytter lige godt mod nyre- og hjertekarsygdom Dansk forskning finder, at når det kommer til hjertekar- og nyreendepunkter, beskytter empagliflozin og dapagliflozin lige godt. Det er meget betryggende at vide, at det tilsyneladende ikke betyder noget, om man giver patienterne det ene eller andet lægemiddel, siger forsker.
Skriv en kommentar
Forskere: Stort fokus på mad og vægt kan give unge med type 1-diabetes spiseforstyrrelser Mange unge med type 1-diabetes slås med forstyrret spisning, viser nyt dansk studie. Med et spørgeskema kan vi bedre finde de unge, der er i risiko for at udvikle spiseforstyrrelser, siger forsker.
Skriv en kommentar