Regioner har nedlagt hver femte sygehusseng Knap 3.000 sengepladser er blevet nedlagt på sygehusene siden 2007, viser analyse fra Dansk Sygeplejeråd.

Sygehusenes sengepladser er siden 2007 forsvundet langt hurtigere end de faglige anbefalinger fra den forrige regerings ekspertpanel med Erik Juhl i spidsen.

Det viser en analyse fra Dansk Sygeplejeråd.

Ifølge Juhl-udvalget skulle regionerne nedbringe antallet af sengepladser med 20 pct. frem mod 2020, men ifølge Dansk Sygeplejeråd har regionerne allerede nu nået dét mål og har siden 2007 nedlagt næsten 600 senge om året.

»Regionerne kører simpelthen for stærkt. De bliver nødt til at stå på bremsen, for der er overbelægning og patienter på gangene rigtig mange steder. Og så skal kommunerne også se, at komme i gang med at ansætte flere sygeplejersker og opruste i det nære sundhedsvæsen, for ellers hænger det slet ikke sammen,« siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, i en fælles pressemeddelelse med Lægeforeningen og Danske Patienter.

Lukningen har ramt både kirurgiske og medicinske, men særligt de medicinske patienter mærker konsekvenserne, da nedlæggelserne ifølge de tre organisationer er sket hurtigere, end kommunerne har kunnet opruste plejen i patientens eget hjem.

»Det gælder naturligvis ikke om at bevare senge for enhver pris. Tværtimod er der inden for kirurgien gode resultater med i højere grad at satse på ambulante metoder. Men når det gælder de medicinske patienter er der brug for, at både regioner og kommuner får stabiliseret situationen. Alvorligt syge medicinske patienter skal være sikret en hospitalsseng, hvis der er behov for det, eller, at de kan blive udskrevet til andre tilbud ordentlig forhold, som ikke truer patientsikkerheden. Det er også afgørende, at regioner og hospitalsledelserne får det nødvendige fokus på at få de fælles akutmodtagelser til at fungere, så patienter sikres hurtig udredning og behandling, så en del indlæggelser kan undgås,« siger Poul Jaszczak, næstformand i Lægeforeningen.

Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Danske Patienter lancerede i februar et fælles forslag til en hjælpepakke mod overbelægning på akutte og medicinske afdelinger.